Ruljans i Rostov-Don – Abbingh ut, Frolova in

Lois Abbingh, Rostov-Don Foto: Rostov-Don

Rostov-Don meddelar idag att vänsternian Lois Abbingh lämnar klubben i slutet av säsongen. Gladare nyheter för rostoviterna är att Yaroslava Frolova flyttar 30 mil norrut och byter gulgrönt mot gulsvart. 

Rostov-Don maler på i den ryska ligan. Under kvällen besegrade man AGU Adyif i en bekväm bortamatch som slutade 20-39. Tidigare under dagen meddelades på klubbens hemsida att nyblivna världsmästaren Lois Abbingh kommer lämna Rostov i slutet av säsongen. Ny adress för Abbingh blir istället danska Odense. Abbingh berättar om beslutet:

– Jag bestämde mig för att flytta till Odense för att komma närmare min hemstad och min familj. Jag ser också fram emot att spela med mina kollegor från det nederländska landslaget, Tess Wester och Nycke Groot. Det var ett svårt beslut, för jag trivs väldigt bra i Rostov-Don. Nu vill jag avsluta säsongen på bästa sätt och ta så många titlar som möjligt. Min dröm är att vinna Champions League med Rostov-Don.

Abbingh lämnar alltså efter säsongens slut, men redan nu har Ambros Martin förstärkt laget med mittnian Yaroslava Frolova. 22-åriga Frolova följde med den ryska truppen till VM för att försöka fylla hålet efter skadade storstjärnan Darya Dmitrieva, en uppgift hon löste med bravur.

Det var nog flera som fick upp ögonen för Frolovas kraftfulla stil under VM, inte minst vi svenskar fick ju se hennes kapacitet när hon smällde dit 11 mål i gruppfinalen. Efter turneringen fick hon ett erbjudande som var för bra för att tacka nej till. I ett uttalande på Kubans, hennes senaste klubbs, hemsida berättar hon:

– Jag har haft tre mycket bra år i Kuban, jag älskade klubben och staden Krasnodar. Jag blev väldigt förvånad över erbjudandet från Rostov-Don, och det var inte helt enkelt att bestämma mig. Men det finns situationer där allt följer en naturlig utveckling. Jag är mycket tacksam för stödet jag fått från Yevgeni Vasilyevich Trefilov och klubbledningen, nu väntar nya utmaningar och jag önskar Kuban lycka till i framtiden.

Två tuffa beslut för två tuffa 9-meterslirare. Rostovs nästa match är måndag den 13:e januari, hemma mot Universitet Izhevsk. Kanske får vi då se Frolova göra debut i de gulsvarta färgerna.