Rostov höll ifrån – tredje raka guldet för Vyakhirevas gäng

Rostov-Don firar Foto: Rostov-Don

Efter en svettig bortaseger i fredags bjöd Rostov ikväll hem Lada för returmöte. Lada bjöd upp till kamp och hoppades på att förlänga finalserien med ytterligare en match, men Rostov-Don hade inga planer på att dra ut på firandet. 

Det var två tända, på gränsen till övertända, lag som gick ut på golvet i ett tätt packat Rostov-Don Palace of Sports. Matchen började med en rad tekniska fel och bortkastade bollar. Till slut började ett mönster kunna skönjas där Rostov sakta men drog ifrån.

Anna Vyakhireva gjorde skäl för det smeknamn Claes Hellgren gav henne under vinterns EM-turnering. ”Sparven från Rostov” flög i ena anfallet igenom stora öppningar i Lada-försvaret, i nästa hittade hon hål så små att jag tvivlar på att ens hennes tandläkare såg dem. Rostov gick till pausvila med 4 måls marginal (17-13) till jagande Lada.

I början av andra halvlek satte Lada full fart och åt sig närmare. 18-åriga Jelena Michaijlitjenko hade laddat bössan och stod för en radda vassa mål. Men Rostov lät aldrig gästerna riktigt komma upp jämsides. Man lyckades helt neutralisera navet i Ladas anfallsspel, Darja Dmitrieva, som blev nollad i andra halvlek.

När slutsignalen till sist ljöd stod siffrorna på 29-26 och Rostov-Don fick för sjunde gången totalt, och tredje året i rad, klä på sig de ryska guldmedaljerna. En minst sagt lyckad säsong för nykomlingen Ambros Martin och hans gäng. Guld i Ryska Cupen, silver i Champions League, och som kronan på verket guld i den ryska ligan där de gulsvarta inte har förlorat en match.

Efter matchen passade klubben på att hylla den 39-åriga trotjänarinnan Jelena Slivinskaja som har, med ett kort hopp över till Lutj Moskva, spelat i Rostov sedan ungdomslagstider.

Ett stort grattis till Rostov-Don för en väl genomförd säsong, och till Lada Togliatti som bjöd på en mycket underhållande match. Nu tar vi och sätter våra ryska batterier på laddning till på lördag, då herrarna inleder sitt finalspel.

Rostov-Don – Lada Togliatti 29-26