Kris i ryska handbollsförbundet – ”Vår ryggrad är bruten”

Sergei Shishkarev

Rysslands insats i EM var historiens blekaste. Efter turneringen avgick förbundskapten Eduard Koksharov och man har ännu inte presenterat någon ersättare. I veckan höll förbundet ett möte där man utvärderade och sammanfattade det dystra läget. 

0 poäng och omedelbart uttåg i första gruppspelet får anses vara ett fiasko för det ryska landslaget. Ordförande för det ryska handbollsförbundet, Sergei Shishkarev, skrädde inte orden. I ett uttalande på förbundets hemsida berättar han:

– Att säga att det var ett misslyckande är att säga ingenting. Det var vårt sämsta resultat i historien.

Dessutom berättar han, utan att nämna några namn, om sin besvikelse över spelarnas uppträdande:

– Det är 4-5 spelare som aldrig igen under min tid som ordförande kommer att tas ut i det ryska landslaget. När de tog på sig landslagströjan glömde de att de representerar ett helt land och att de har ett ansvar gentemot fans och ledare.

Sedan Koksharov avgick som förbundskapten har förbundet sökt med ljus och lykta efter en ny ledare, en uppgift som verkar vara allt annat än enkel:

– Vi har en grupp bestående av både ryska och utländska kandidater. Under EM talade jag med tre tränare, de är inte på Trefilovs eller Maksimovs nivå, men framstående tränare som har jobbat både med landslag och klubblag. Dessvärre måste jag bittert erkänna att det är omöjligt att locka hit dem vare sig med pengar eller villkor. De vill inte till Ryssland. Det är läget vi befinner oss i nu. Men vi ska inte övertala någon, vi behöver en coach med glöd som själv verkligen vill jobba med laget. Vi kommer leta efter en sådan kandidat.

Shishkarev nämnde den gamle legendaren Vladimir Maksimov som en möjlig kandidat, men 74-årige Maksimov avfärdade erbjudandet i en intervju med Ria Novosti:

– Jag har ingen önskan att återvända till det ryska landslaget, för vår handbolls ryggrad är bruten. Vi har ingen återväxt. Jag talar om handbollsskolor, unga spelare, ledare.

Jakten på en förbundskapten fortsätter, Shishkarev har sagt att en ny ska utses innan 1 april.