Månadens spelare utsedda i Europa – två förstagångsvinnare

Domagoj Duvnjak, Kroatien. Foto: Jesper Zerman / BILDBYRÅN

Varje månad korar EHF de två bästa spelarna. Decenniets första bästa spelare har tidigare aldrig vunnit, men åtminstone en av dem har tiden för sig. Januaris bästa spelare är Domagoj Duvnjak och Elena Mikhaylichenko.

Domagoj Duvnjak kommer med en silvermedalj från EM och ett personligt pris som turneringens MVP. Lagkaptenen smällde dit 36 mål i turneringen och blev matchens spelare två gånger.

– Det är alltid ett fint erkännande att få ett sånt här pris, det gör mig väldigt glad. Tack till alla som har röstat på mig. Men så klart, jag skulle byta alla priserna mot guldmedaljen.

31-årige Duvnjak som har blivit utnämnd till världens bästa spelare (2013) och har flera EM-silver i bagaget har alltså aldrig tidigare blivit månadens EHF-spelare.

På damsidan utsågs ryska supertalangen Elena Mikhaylichenko till januaris bästa spelare. Vänsternian har öst in mål för sitt Lada Togliatti i EHF-cupen. 37 mål på 4 matcher i januari och 60 mål totalt gör att hon toppar skytteligan i turneringen.

– Det var väldigt oväntat och ett stort nöje att få den äran. Jag vet inte ens vad jag ska säga, jag är full av känslor, det är jättecoolt.

18-åriga Michaylichenko är i gott sällskap. Priset har tidigare tagits hem av två ryskor, Daria Dmitrieva och Anna Vyakhireva. Lada befinner sig dock i en knivig sits och EHF-resan kan ikväll vara över för Michaylichenko. Man måste slå Herning-Ikast samtidigt som Bietigheim måste klå Storhamar.

Damer:
1 Elena Mikhaylichenko (RUS) – Lada Togliatti
2 Ana Gros (SLO) – Brest Bretagne Handball
3 Estevana Polman (NED) – Team Esbjerg
4 Nycke Groot (NED) – Odense Handbold
5 Nadine Schatzl (HUN) – FTC – Rail Cargo Hungaria

Herrar:
1 Domagoj Duvnjak (CRO) – THW Kiel
2 Sander Sagosen (NOR) – Paris Saint-Germain
3 Alex Dujshebaev (ESP) – PGE Vive Kielce
4 Gonzalo Perez de Vargas (ESP) – Barça
5 Raul Entrerrios (ESP) – Barça

www.eurohandball.com