Fördel Rostov i guldjakten – Kuban knep bronspengen

Lois Abbing, Rostov-Don Foto: Rostov-Don

Handbollssäsongen lider mot sitt slut, så även i Ryssland. I det första finalmötet vann Rostov-Don mot Lada Togliatti. I bronskampen tog Kuban sin andra fullpoängare och avgår med tredjepengen. 

För en dryg vecka sedan spelade Ambros Martin, Anna Vyakhireva och Lois Abbing Champions League-final. Där var ungerska bjässarna Györ ett mål bättre än de ryska mästarna. I veckan var de gulsvarta Donskorna tillbaka i Ryssland för att försvara sitt inhemska guld.

Rostov ställdes för tredje året i rad mot Lada Togliatti, och matchen skulle sluta så som den hittills alltid har gjort när de båda lagen spelar, nämligen med seger för Rostov. Men ett slitet Rostov behövde mer än den ordinarie timmen på sig för att avgå med segern.

I inledningen tog ett piggt Lada kommandot och gick upp i ledning. Darja Dmitrieva var som vanligt på spelhumör och gjorde 6 mål i första halvlek. Trots det så jobbade sig Rostov in i matchen och gick till paus med en ettmålsledning, 14-15.

Andra halvlek var om möjligt ännu jämnare, och efter att Olga Fomina i slutsekunderna utjämnat till 27-27 gick matchen till förlängning. Väl där visade det sig att Lois Abbing hade sparat lite torrt krut, och när domarna till slut satte pipan i mun låg siffrorna på 31-34 till Rostov-Don. Abbing stod för 11 mål i matchen, en raket färre än suveräna Darja Dmitrieva som hängde dit 12.

Nästa match i finalserien spelas 21 april i Rostov-Don.

Kubanskt brons

Nere vid Svarta havet avgjordes under gårdagen kampen om den sista medaljen. Trefilov och hans gulgröna Kuban Krasnodar var tidigare i veckan i Zvenigorod där man besegrade Zvezda med 28-32. När man så tog emot hemma i Krasnodar avslutade man jobbet.

Det var en match där gästerna såg nervösa ut och kastade bort mycket bollar. Samtidigt var Kuban nog stärkta av att ha tillbaka Jevgenij Trefilov på bänken. Trefilov som har återhämtat sig efter en hjärtoperation var tillbaka på bänken i vad som skulle bli säsongens sista match.

Och han fick till slut sin bronspeng. Kuban Krasnodar höll ifrån och vann slutligen med 28-26. Mycket tack vare den alltid lika målfarliga högersexan Diana ”Duvan” Golub som stänkte dit 10 strutar. Grattis till Kuban.