FC Porto – ny klubbadress för Magnus Andersson

Magnus Anderssonš. Foto: Petter Arvidson, Bildbyrån

Den portugisiska toppklubben har gjort klart med svenske Magnus Andersson som tränare för 2+1 år.

Magnus Andersson har varit klubblös sedan han lämnade tyska Frisch Auf! Göppingen i september. Nu har 51-åringen hittat en ny klubb – i ett nytt land. Det blir nämligen en fortsättning i FC Porto.

Den portugisiska klubben presenterade Andersson förra veckan som ersättare till dansken Lars Walther som bara blev en säsong. Han kommer få Carlos Martingo som assisterande tränare och har ritat ett kontrakt på 2 + 1 år.

Sportbladet har pratat med Andersson som bland annat säger:

– De har varit ute efter mig i ett antal år. Jag vill prova på något extra och söker gärna nya utmaningar, nya kickar.

FC Porto är den mest framgångsrika klubben i Portugal med 20 ligaguld. Det senaste tog de 2015 och just nu ligger de på tredje plats i slutspelsserien. De har ett gäng talangfulla spelare i truppen där Miguel Soares Martins (20 år) och Angel Hernandez Zulueta (24 år) sticker ut.

Magnus Andersson är ett av de största spelgenierna i svensk handbollshistoria. Han fostrades i RP IF och slog igenom i IF Saab från Linköping innan han gjorde fyra säsonger i HK Drott 1987-1991. Spelarkarriären tog honom sedan till Stavanger, TuS Schutterwald, GWD Mindren, Ademar Leon och HSG Nordhorn.

Tränarkarriären inleddes i HK Drott åren 2001-2005. Han fick sedan toppjobb i danska FC Köpenhamn/AG Köpenhamn och var även förbundskapten för Österrike 2010-2011. Det blev sedan en sväng i Sverige med Hästö IF och HK Malmö innan han 2014 flyttade till Tyskland och Göppingen.