Spartak och Chekhovskie till final efter stor straffdramatik

Evgenij Tsacharias, Spartak Moskva Foto: Spartak Moskva

I helgen avgörs Ryska Cupen med semifinaler under lördagen och bronsmatch och final under söndagen. Det är lag från fågel-, fisk- och mittemellanposition i tabellen som gör upp.

Först ut på tur var serieledande Spartak Moskva mot nästjumbon Kaustik Volgograd. En match som på förhand såg ut som en lätt plätt för Spartak, men som skulle visa sig vara allt annat. Spartakcoachen Filippov valde att lufta reserverna, förmodligen för att spara kraft inför en förväntad final under morgondagen.

I första halvlek höll Moskoviterna ifrån och gick till vila med 15:12, men i andra halvlek kämpade Kaustik sig tillbaka, mycket tack vare tungt målskytte från Roman Makrishin.

Med 60 minuter spelade stod det 28-28 på tavlan, och det hela fick avgöras på straffar. Där visade sig Spartak Moskva ändå till sist vara numret större, och två räddningar av Nikita Nikulin innebar ett slutresultat på 33-31. Matchens bästa målskytt var Kaustiks Roman Makrishin som hängde 12 strutar.

Näst ut, värdarna, Chekhovskie Medvedi, som tog emot SKIF Krasnodar, och här blev det inte mindre spännande. I första halvlek var mästarlaget Medvedi rejält stressade, och Krasnodar gick till halvtidsvila med 11-13. Medvedi fick fortsätta kämpa ända in till sista anfallet.

Ställningen var 22-22 med 30 sekunder kvar, och Krasnodar i anfall. Ett misslyckat kantutspel leder till kontring där Medvedi kommer fria med 10 sekunder kvar. Då stängde Dmitrij Kuznetsov igen och hann med inte mindre än 3 räddningar på de sista 10 sekunderna. Även denna match fick avgöras på straffar.

I straffläggningen var det dags för andramålvakterna att ha show. Denis Zabolotin för Krasnodar och Artiom Grushko för hemmalaget spikade igen så pass att det krävdes 3 omgångar straffar för att avgöra matchen.

Artiom Grushko fick ta en sista straff, och därmed gick Chekhovskie Medvedi vidare till final, efter slutresultatet 29-28.

Finalen spelas redan imorgon, och då är det alltså återigen huvudstadsrivalerna Spartak Moskva och Chekhovskie Medvedi som gör upp.