Hugo Bengtsson, hur lyckades ni knäcka Kristianstad?

Önnereds Hugo Bengtsson satte nio mål mot Kristianstad. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN / Cop 89

Säsongens största skräll i Handbollsligan hittills inträffade i måndags när lilla Önnered vann över Kristianstad. En match som de flesta hade funnit ganska ointressant om den slutat enligt förväntan, d v s med 10-15 måls övervikt för Kristianstad. Nu blev det istället 28-26 till Önnered. En av de avgörande insatserna stod Önnereds högersexa Hugo Bengtsson för med nio mål. Vi pratar med honom dagen efter matchen och undrar hur det var att gå och lägga sig vid hemkomsten.

– Det var jäkligt svårt att somna. Jag brukar ha svårt att varva ner efter en match men nu tog det extra lång tid.

Men du måste haft ett lyckorus, nio mål har du aldrig gjort förr och nu gjorde du det mot Kristianstad?

– Det finns alltid något man kan vara mindre nöjd med, men så klart är jag jättenöjd med min insats som helhet.

Hur kunde ni vinna mot ett lag som egentligen är mycket bättre än Önnered?

– Inför matchen hade vi bara som mål att spela vårt spel och att få matchen så jämn som möjligt. I andra halvlek var det jämnt och då blev Kristianstad nervösa och började missa en hel del. Dom hade allt att förlora, vi hade allt att vinna. Men framförallt krigade vi mer än de, vi var hetare. För att vinna måste man vilja vinna – väldigt mycket. Det är viktigt att våga, vissa lag kanske har för stor respekt för ett lag som Kristianstad.

Du fick snabbt ett övertag på deras målvakt Kappelin?

– Det betydde jättemycket för mig. Jag satte de första avsluten och det gav självförtroende. Samtidigt blev det jobbigt för Kappelin.

Det var ju synd att inte fler besökte matchen?

– Jo, men det var kanske till fördel för oss. Kristianstad är vana vid mycket publik, nu fick de inte det. En del av vår hemmapublik stannade nog hemma denna måndagskväll när de utgick från att det skulle bli storförlust för oss.

Det var en sällsynt vild glädje i ringdansen efter slutsignalen?

– Ja, sådana stunder väger upp all träning och uppoffringar man gjort.

Som högersexa har du en sekvens där du tar 2-3 steg inåt målet och sen hoppar in i målområdet för att få 4-5 alternativ till placering. En sekvens på någon sekund eller två. Hur många gånger har du tränat den?

– Oj det är många gånger, kanske tusentals. Jag kan göra det i sömnen. Men det gäller ju att få till det så bra som det överhuvudtaget går och även bibehålla det kvar på så hög nivå som möjligt.

Här på Handbollskanalen skrev vi redan i augusti efter en träningsmatch att du kanske stod inför ett genombrott denna säsong.

– Ja, jag läste det. Det gav en liten skjuts till självförtroendet.

På fredag möter ni nykomlingen Helsingborg på bortaplan. Och plötsligt är ni favoriter?

– Ja det känns konstigt. Men vi måste vara ödmjuka inför den uppgiften, det är livsfarligt att inbilla sig att det blir en lätt match. Då kan det gå som för Kristianstad…

Du har sedan handbollsskolan i sjuårsåldern spelat i Önnered. Nu är du 20 år, vad gör du vid sidan av handbollen?

  • Jag läser ekonomiprogrammet på Handelshögskolan. Man måste utbilda sig, det är inte många som kan leva på handboll i Sverige.

Anders Hilmersson