Handbollens tuffa infektion – finns motmedel?

Majornas IK vid första SM-guldet 1938. Foto: Majornas IK

Hejdå OLDRIK. Hejdå IK Stubbhagen. Hejdå Majornas IK. Hejdå Djurgårdshof IK. Hejdå Göteborg Finest. Hejdå Järnvägarnas FF. Hejdå BK Bitter.

Listan på lag som försvunnit från de lägre divisionerna blir bara längre och längre. På sikt ett allvarligt hot mot det svenska seriesystemet. Den negativa spiralen kommer bara snurra snabbare när det blir längre resor i division 3 och division 4.

Det blir såklart smalt att bara se till de senaste åren (typ efter pandemin). Utvecklingen är del i en längre trend där vi har gått från kvartersklubbar där varje fullstor plan hade en egen förening till att numera ofta vara stora megaklubbar som täcker större, lokala, geografiska områden.

Varför måste vi ha lag i division 3 då? Spelar det någon roll? De duktiga juniorlagen spelar ändå i division 1 och det är där vi fostrar framtidens landslagsspelare.

Breddserier är en viktig pusselbit i handbollens helhet. Där fostras kanske några procent färre landslagsspelare men där får kärleken till handbollen chans att brinna vidare och utvecklas. Det ger föreningsaktiva ledare, styrelsemedlemmar och kommittéarbetande eldsjälar. Vi bygger en social gemenskap, utbildar domare och skapar något roligt tillsammans.

Tyvärr ser vi hur färre och färre killar och tjejer i åldrarna 18-30 år fortsätter eller tar upp handbollen igen efter uppehåll. Det åderlåter breddklubbarna som förvisso klarar sig på väldigt liten återväxt eftersom många fortsätter över 40-strecket men de klarar inte ett nollflöde in.

Vad det beror på? Svar på vykort, tack. Ses breddidrott som något fult? Inte status nog? Är en yngre generation för dåligt grundtränade att tröskeln in blir för hög? Har de kört för hårt i tonåren och tröttnat helt? Bortskämda med bra träningstider och skjuts dit? Individuella idrotter lockar mer?

Eller ve och fasa: Är det nu vi ser effekterna av innebandyns inträde på 90-talet?

Någonstans ligger en infektion och gror och symptomen är otäcka, sjukdomsförloppet snabbt och någon mirakelmedicin har inte presenterats i The Lancet. Vad kan förbund, föreningar, spelare, ledare, föräldrar och fans göra?

Vill du komma i kontakt med mig gör du det enklast på jimmy.grandin@handbollskanalen.se