3-2-1 inför handbollsveckan: ”EM-kvaltrupp, AI-kameror & breddserier”

Jamina Roberts. Photo: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN

Tomas Axnér presenterar EM-kvaltrupp, blir det AI-kameror i Handbollsligan och nu drar breddserierna äntligen igång! Här är 3-2-1 inför handbollsveckan. 

Varje vecka under handbollssäsongen är fullproppad med nyheter, heta matcher och inte sällan skandaler. Men vilka 3 punkter är bra att hålla koll på under den här veckan?

3: Vilka spelare tar Axnér ut i EM-kvaltruppen?

Idag klockan 14.00 är det dags för Tomas Axnér att presentera truppen till EM-kvalmatcherna mot Färöarna (i Uppsala) den 12 oktober och bortamatchen mot Luxemburg några dagar senare. Förbundskaptenen är inte rädd för att ändra, men jag tror ändå på ”den gamla vanliga truppen” den här gången.

Här är truppen jag tror Axnér tar ut:

Målvakter: Jessica Ryde, Johanna Bundsen, Evelina Eriksson
Vänstersex: Elin Hansson, Jennifer Johansson
Mittsex: Linn Blohm, Anna Lagerquist, Olivia Löfqvist
Högersex: Nathalie Hagman, Mathilda Lundström
Vänsternio: Jamina Roberts, Kristin Thorleifsdóttir, Tyra Axnér
Mittnio: Jenny Carlson, Emma Lindqvist, Carin Strömberg
Högernio: Nina Dano, Nina Koppang

Några spelare jag tror ligger på gränsen: Irma Schjött, Vilma Matthijs Holmberg, Daniela de Jong & Frida Rosell.

2: Blir det AI-kameror på Handbollsligan live?

En anledning till varför Svensk Elithandboll (SEH) valde att ingå partnerskap med Infront när det gäller rättigheterna att visa Handbollsligan dam respektive herr var för att säkra kvalitet i sändningarna. För att kunna sälja nyhetsbilder till andra medier, typ Sportnytt på SVT, behöver sändningarna hålla en viss standard och därför blev AI-lösningar ett alternativ som inte höll måttet.

Det har bara visats ett gäng matcher på plattformen så här långt men mig veterligen har det varit tekniska problem med samtliga. Och enligt en artikel på Skånesport ska det testas AI-kameror i våra högstaserier. Alltså att i så fall skippa, eller åtminstone dra ner på, kameramän. Av de matcher jag har sett så här långt (uteslutande på Solidsport) som använt sig av den tekniken, har jag inte varit imponerad.

Frågan är om AI-kameror kan vara räddningen för Handbollsligan live? Svaret för mig är ett givet NEJ! Det är ju inte där det primära problemet ligger för Infront och SEH. Det finns så många andra delar de borde lösa först (sändningar som startar när de ska, bättre kundservice etc) innan byte till AI-lösningar borde vara aktuellt.

1: Första breddserierna drar igång

Division 2 dam väst smög igång redan under måndagen och även om de flesta serierna i division 2 och nedåt drar igång först den sista helgen i september så känns det ändå som att säsongen är här nu, på riktigt. Och få saker slår en riktigt fin match i division 3!