3-2-1 inför handbollsveckan: ”Bajen, Gottfridsson & svensklag i Europa”

Jim Gottfridsson. Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN.

Hammarby vill sätta ner foten mot Ystads IF, Jim Gottfridsson letar efter formen och svenska lagen vill skrälla i Europa. Här är 3-2-1 inför handbollsveckan. 

Varje vecka under handbollssäsongen är fullproppad med nyheter, heta matcher och inte sällan skandaler. Men vilka 3 punkter är bra att hålla koll på under den här veckan?

3: Visar Bajen klass mot Ystads IF?

Martin Dolk, Hammarby.
Foto: Maxim Thore / BILDBYRÅN

På onsdag ställs de mot varandra i Jerkahallen: Bajen och Ystads IF. Hammarby har fått en kanonstart på säsongen och övertygat i båda matcherna (även om motståndet knappast gett skrämselhicka). YIF däremot står på noll poäng och har inte alls gått att känna igen från tidigare säsonger (visserligen var de riktiga slow starters även förra säsongen).

Den här matchen kommer kanske, även om det är tidigt på säsongen, visa om Bajen är contenders eller pretenders. Och samma fråga går givetvis att ställa om YIF. Oavsett är känslan att de här lagen kommer att göra upp om plats tre bakom IK Sävehof och IFK Kristianstad och då kan den här matchen vara en fingervisning om var lagen står den här säsongen och hur långt de delvis nya lagbyggena har kommit.

2: Vaknar Gottfridsson till liv igen?

Jim Gottfridsson, SG Flensburg-Handewitt.
Foto: Ingrid Anderson-Jensen, http://nordlyset-fotografie.com/

Starten på säsongen har inte varit briljant, varken för Jim Gottfridsson eller det nya SG Flensburg-Handewitt. De besegrade visserligen antagonisten THW Kiel hemma i Flensburg, men i övrigt har det sett rätt segt ut. Det är tydligt vilken kvalitet det finns i laget, inte minst i niometerslinan Pytlick-Gottfridsson-Smits, men så här långt har det inte stämt fullt ut.

Jim Gottfridsson står på elva mål och 13 assist efter fem omgångar i Bundesliga och det är ju väldigt lite för att vara honom. Framförallt bristen på assist förvånar, men kanske är det nybygget med nye tränaren Nicolej Krickau som tar lite tid innan det sätter sig.

Alla, ja bokstavligen alla inom handbollsvärlden, vet ju vad Jim Gottfridsson kan. Men så här långt har han inte visat det den här säsongen. Kommer det den här veckan? Ny chans att hitta formen på torsdag när Bergischer gästar Flens-Arena.

1: Kan Sävehof och/eller Önnered skrälla i Europa?

Sävehofs Nina Koppang
Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

IK Sävehof var riktigt nära att ta säsongens första poäng i Champions League i den förra omgången. En bortamatch i Podgorica är aldrig lätt, men Sävehof krigade på bra mot ett på pappret starkare hemmalag i Buducnost. Till slut blev det hemmaseger, 31–30, men trots allt en fin insats av unga Sävehof.

Nästa motstånd är CSM Bukarest, med Evelina Eriksson i laget. En tuffare motståndare än Buducnost och inte brukar hemmaplansfördel hjälpa Sävehof särskilt mycket, men kanske kan de rida på vågen från den fina prestationen i Montenegro och skrälla mot världslaget från Rumänien.

Knappt två mil därifrån ska Önnereds HK försöka ta sig vidare till den tredje och sista kvalrundan till European League. Det är debut för ÖHK i Europa och visst fick de en hyfsad start borta mot Hypo från Österrike. Hemmalaget vann visserligen matchen, men bara med två bollar, och därför har ÖHK ett riktigt bra läge att ta sig vidare.

Båda matcherna spelas på lördag – frågan är om det blir en succédag för svenska klubblag i Europa.