Mørk och norska landslaget kan bli landets bästa

Norge vann senaste EM, 2022. Foto: Jesper Zerman / BILDBYRÅN

Precis som i Sverige så börjar även Norge året med att utse 2022 års bästa idrottsprestationer under landets idrottsgala. Efter ett guldår är flera norska landslagsdamer nominerade. 

Precis som så många gånger förr så slutade fjolårets EM med att de norska damerna dansade och sjöng till ”We are the Champions”. I och med detta är laget nominerat till den norska idrottsgalan, och har chansen att utses till ”årets lag”. I den kategorin har de dock konkurrens av ett annat norskt handbollslag, nämligen Vipers Kristiansand. De rosaklädda laget tog hem Champions League för andra gången i rad och rankas som ett av världens bästa klubblag.

Utöver att hela landslaget är nominerade så kan världsstjärnan Nora Mørk ta hem priset som landets bästa kvinnliga idrottare 2022.

Handbollsnomineringarna tar dock inte slut där, utan både Thale Rushfeldt Deila och Thorir Hergeirsson har chansen att plocka hem individuella priser. Deila som ”årets genombrott” och Hergeirsson som ”årets tränare”.

Priset ”Årets navn” liknar det svenska Jerringpriset, där vinnaren röstas fram av det norska folket. Även där har damlandslaget chans att plocka hem ett pris.

Vem som tar hem priserna i de olika kategorierna (förutom ”årets navn”) bestäms av en jury, bestående av Tore Øvrebø, Karen-Marie Ellefsen, Hanne Haugland, Marit Bjørgen, Ola By Rise, Kjetil André Aamodt och Knut Holmann.

Här finns hela listan över nominerade idrottare.