Historisk i norska högstaserien – skyttekung för tredje året i rad

Foto: Baekkelaget Elite

Emil Midtbö Sundal. Lägg namnet på minnet. Förmodligen en doldis i svenska sammanhang men i Norge har högernian/årskurs 6-läraren vunnit skytteligan tre år i rad. Handbollskanalen har pratat med Baekkelagets lagkapten.

Du kan utmärka dig genom din spelartyp på många sätt inom handboll. Bara på niometerspositionen kan du profilera dig som halvdistansare likt Raul Entrerrios eller tempoväxlare som Dean Bombac. Men ska smacka på en etikett på Emil Midtbö Sundal så måste det vara en röd varningssymbol på vänsterarmen med texten ”Der Bomber”.

För smått fantastiska tredje året i rad har 29-åringen vunnit skytteligan i norska högstaserien, REMA 1000-Ligaen, det uppmärksammar norska handbollsförbundet. Detta trots att hans Baekkelaget Elite från Oslo, där han är lagkamrat med Lukas Karlsson och Joakim Patriksson, varit ett mittenlag de senaste säsongerna.

Hur gör man för att vinna skytteligan tre år i rad? Sluta passa?

– Ja, det måste ju vara det (skratt). Nae då, jag tror att jag har gynnats av att vara den enda renodlade skytten i laget. Vi har många väldigt bra spelare men jag är som sagt den som skjuter mest, säger Emil Midtbö Sundal.

Sen att han har handbollen så djupt i blodet att klistret nästan sammanväver nästan generna hjälper nog till. Hans mamma Heidi Sundal är en av Norges bästa mittsexor genom tiderna med 269 landskamper och 731 mål för norska landslaget. Hans pappa Tom Nilsen Midtbö vaktade kassen i 43 landskamper för Norges herrar och hans målvaktsfaster Turid Smedgård gjorde 113 landskamper.

– Jag kommer från en stark handbollsfamilj, så mycket kan man säga i alla fall. Det är klart att de har lärt mig mycket men jag har aldrig känt någon press därifrån på att prestera. De har mer varit bra att prata med i handbollens upp- och nedgångar.

En av nedgångarna kom för några år sedan när han inte alls var den enda storskytten i laget, inte ens på sin position. Då kom Magnus Abelvik Röd upp från ungdomsleden och konkurrerade med Sundal om platsen. Röd försvann sen vidare till Flensburg, fixade ordinarie speltid i norska landslaget och utsågs till världens bästa unga spelare 2019.

I samma veva som Röd försvann så Emil Midtbö Sundal stannade kvar på sin högernioposition i Baekkelaget och började måla jämt som Beckers. Från att ha gjort 72 mål 2016-17 höjde han produktionen till 208 mål nästa år, vilket resulterade i hans första skytteligatitel. Året därefter blev det 212 mål och en ny skyttevinst. Men trots storformen har Oslo-gutten blivit kvar i Oslo.

– När jag var yngre var målet att spela utomlands. Men så småningom så släppte det där mer och mer. Jag har alltid drivits bra i Baekkelaget och på mitt jobb som lärare för en årskurs 6-klass. Jag har inte känt att det är nödvändigt att dra utomlands.

Anbud har däremot inte saknats. Trots att 29-åringen inte vill nämna några konkreta lag så har han i en tidigare intervju med norska TV 2 berättat att det har kommit bud från både Tyskland, Spanien och Frankrike. Med det målsnittet så kan man förstå varför.

I år blev det 179 mål för Sundal på 25 matcher, han spelade 28 och 29 matcher åren innan. Målnoteringen blåste bort konkurrenterna som grisar i halmstråhyddor och inte ens IFK Kristianstads förre vänsternia Inge Aas Eriksen på andraplatsen kom i närheten med sina 128 mål. Därmed blev Emil Midtbö Sundal historisk som första spelare att vinna skytteligan tre år i rad.

– Jag visste faktiskt inte ens att jag hade vunnit skytteligan förrän förra veckan. I och med att det har varit så mycket med viruset så har det inte varit prioritet. Men förbundet ringde upp mig och berättade, och det är klart att jätteroligt.

Nu väntar hemmaträning för högernian som, liksom sina lagkamrater och de flesta andra inom norsk handboll är permitterade. Dessutom har han 30 styck 12-åringar att punktmarkera över nätet då distansutbildningen fortsätter i vakuumet av de fysiska klassrummen.

– Man får försöka hålla igång lite fysiskt och springa och så. Men för att inte tappa all styrka i skottarmen får jag nog leta upp någon vägg härute snart som jag kan stå och skjuta mot (skratt).

Skytteligan från norska handbollsförbundet:
1. Emil Midtbø Sundal, Bækkelaget Håndball Elite, 179
2. Inge Aas Eriksen, FyllingenBergen, 128
3. Claes Martin Lindell, ØIF Arendal Elite, 120
4. Sondre Paulsen, ØIF Arendal Elite, 115
5. Aksel Horgen, Drammen, 108
6. Sigvaldi Gudjonsson, Elverum, 105
7. Eirik Hornnes Hybertsen, Runar Sandefjord, 105
8. Amadeus Hedin, Fold-St. Hallvard HK, 103
9. Sindre André Aho, FyllingenBergen, 101
10. Toke Bjelke Schrøder, Halden Topphåndball, 96