Handbollens spelartyper – från spralleman till humlan

Andreas Palicka. Foto: Michael Erichsen, Bildbyrån

EM är avslutat och vi summerar ännu ett intensivt mästerskap där handbollen fått nå in i TV-sofforna. Profiler finns det gott om i handbollsvärlden och nu ger sig Handbollskanalen på ett försök att identifiera några av alla de härliga stilar som finns på herrsidan.

Handboll är en av de bollsporter med det bredaste urvalet av olika personligheter, kroppsbyggnader och rörelsemönster. Medan exempelvis fotbollen går mot en ganska statisk profil av lätta, snabba springare har handbollen fortfarande plats för en större variation. Längst i EM 2020 var till exempel 2.15 medan den kortaste var 1.68 (båda i Lettland!).

Det går givetvis inte att generalisera människor på en detaljerad nivå, men vi kan ändå inte hålla oss ifrån att på ett lättsamt och analytiskt vis försöka pränta ner lite iaktagelser. Se det som en väg in för att fördjupa era analyser av spel och spelare. För visst känner ni igen några av handbollens spelartyper?

Här listas några exempel på spelare men nu vill vi också att ni bidrar med tips på ännu fler! Har du fler historiska förslag?

Målvakt

En av handbollens främsta kännetecken och vackraste egenskaper är målvaktspositionen. En mix av galenskap och teknik som kräver fysik, spelförståelse och iskall kyla för ett perfekt resultat.

Gonzalo Pérez de Vargas. Foto: Johanna Lundberg, Bildbyrån

Sprallemannen
Exempel: Andreas Palicka, Gonzalo Perez de Vargas, Silvio Heinevetter, Nebojsa Simic
En attackstil med oväntade hopp och varierat rörelsemönster. En slags modern utveckling av den klassiska X-målvakten. Eller Stig ”Caramba” Johansson som vi minns från Saab under 1960-talet. Spektakulära räddningar och publikfavorit brukar bli slutresultatet.

Mikael Appelgren. Foto: Ludvig Thunman, Bildbyrån

Reaktionären
Exempel: Mikael Appelgren, Thierry Omeyer
Något mer avvaktande stil men som med fysik och blixtsnabba reflexer vrider armar och ben i rätt vinklar för bollfångst. Besitter explosivitet och många gånger en stor vinnarskalle – en mental egenskap som alltså blir en styrka i målvaktsspelet.

Tobias Thulin. Foto: Jörgen Jarnberger, Bildbyrån

Vi som står och väntar på att ni ska få skottpanik
Exempel: Tobias Thulin, Niklas Landin, Peter Gentzel, Marin Sego, Alfredo Quintana, Viktor Gísli Hallgrímsson
Spiller du ofta ut kaffemuggen? Be någon i den här kategorin hålla i den. De hade kunnat rädda en boll med andra handen utan att göra en förhastad rörelse. Placering är A och O där vinklar äts upp och avstånd krymper – knappt utan att det märks.

Arpad Sterbik. Foto: Avdo Bilkanovic, Bildbyrån

Sterbik
Exempel: Arpad Sterbik
Ja, det kan finnas hur många målvaktsstilar som helst men Arpad Sterbik förblir unik. En oefterhärmlig förmåga att rädda bollar som dämpas som pingisbollar på heltäckningsmatta på hans mäktiga kroppshydda. Att han samtidigt ser ut att ha gubb-stel rygg och vägra maxlöpa gör legendstatusen inte mindre.

Försvarsspecialisterna

Din boj i bukten. Kaffetermosen i gryningen. I takt med att handbollens tempo och anfallsspel har utvecklats tvingas också nya typer av försvarsspelare fram. Hänga-tvätt på sju meter och jobba sidled håller inte längre utan nu ser vi snarare en utveckling mot pro-aktiva försvarare som bryter ner anfall innan de knappt startat.

Fredric Pettersson. Foto: Ludvig Thunman, Bildbyrån

Fysik är bästa försvar
Exempel: Blaz Blagotinsek, Cedric Sorhaindo, Patrick Wiencek, Fredric Pettersson
Kom inte nära för då sitter du i ett par björnstarka armar. På, och ibland, över gränsen men hjälper dig gärna upp för nya försök. Har gärna skostorlek 54 och vadmuskler som andra har midja.

Viran Morros och Gedeon Guardiola. Foto: Petter Arvidson, Bildbyrån

Hårda som granit
Exempel: Virran Morros, Gedeon Guardiola, Adrien Dipanda, Bjarte Myrhol, Adrián Sipos
Något mer välvårdade och lite mer fokus på att stå rätt och styra anfallarna till fel beslut och fel lägen. En dröm att spela bredvid i mittförsvaret.

Max Darj.
Photo: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN

Lyfta högt med snabba fötter
Exempel: Max Darj, Bertrand Gille, Matthias Floor
En mer rörlig försvarstyp som inte alltid litar på att täcka långa hörnet från sex meter. Upp och skyffla undan spelare från zon 3, bryt löpvägar och vinn boll. En spelstil som nu börjar överföras mer och mer även på tvåorna.

Jesper Nielsen och Jonas Källman. Foto: Johanna Lundberg, Bildbyrån

Fiskaren i 5-1
Exempel: Jonas Källman, Domagoj Duvnjak, Jackson Richardson
Är det dronten som har det största vingspannet? Här får den konkurrens av en grupp spelare som kombinerar räckvidd med spelförståelse. Som anfallare är det nästan bara obehagligt att kliva över mittlinjen för attack eftersom du när som helst riskerar att kasta bollen i näven på spetsen.

Kantspelare

Något paradoxalt samlas ofta de största artisterna undangömda nere i struten. Men de glimrar ofta ändå från trånga vinklar och med en speed som driver upp tempo i matcherna.

Jerry Tollbring.
Photo: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Trollkarlen
Exempel: Timur Dibirov, Jerry Tollbring, Luc Abalo
Gör vinkeln mindre och de här lirarna älskar utmaningen ännu mer. Knorren är inte ett andra alternativ utan standardavslutet. Stjäla bollar, hitta vinklar som inte finns och på ett sportsligt men lekfullt vis skoja med målvakterna är signum. Kunde haft ett leende på läpparna men missta inte trolleriet för icke-allvar – det här är serious business och blir det en flipp med millimeterprecision så var det bästa avslutsalternativet.

Gudjon Valur Sigurdsson. Foto: Petter Arvidson, Bildbyrån

Maskinen
Exempel: Valero Rivera, Magnus Jöndal, Gudjon Valur Sigurdsson, Magnus Landin Jacobsen, Michaël Guigou, Kristian Bjørnsen, Lasse Svan
Match efter match, mål efter mål. Inget spektakulärt men ändå kan de gå från matchen med 9 mål. Utan att någon knappt ens såg dem spela. Otroligt nyttiga, kliniska och effektiva. Fantasy-drömmar.

Uwe Gensheimer, PSG. Arkivbild. Foto: Ingrid Anderson-Jensen, www.nordlyset-fotografie.com

Eleganten
Exempel: Uwe Gensheimer, Niclas Ekberg
Med ett stort register behärskar de här spelarna både trollerilådan och maskinrummet. Full kontroll i alla lägen och kan göra mål på insida, utsida, under, över, runt. Och på straffkast. Ser sällan ut att maxlöpa eller fullt anstränga sig men slutresultatet blir ofta världsklass.

Ivan Cupic, Kroatien. Foto: ZPRP/EHF

Humlan
Exempel: Ivan Cupic, Valter Chrintz, Victor Tomas
Kort i rocken. Ingen vidare teleskoparm. Inget fysfenomen. Men bannemig öser de in mål med hjälp av teknik, ett öga för minsta nätmaska och en balans i kroppen för små men avgörande kroppsrörelser. Lurar målvakten gång på gång med oväntade avslut – som inte ska gå att genomföra. Precis som humlan som inte ska kunna flyga.

Mittsex

En roll som svävar mellan att verka obetydlig (till 99% den position som försvinner i undertalsspel) till att driva utvecklingen framåt (7-6 med dubbla mittsexor). Att fysik krävs är givet men också en stor dos spelförståelse. Ska jag sätta min lagkamrat i läge genom en mäktig sidspärr eller ska jag falla ner i luckan bakom försvararen och få läget själv?

Andreas Nilsson. Foto: Ludvig Thunman, Bildbyrån

Stycket
Exempel: Andreas Nilsson, Jannik Kohlbacher, Rafael Baena, Kari Kristjansson, Stojanče Stoilov, Alexis Borges
Vad kan bättre namnge denna kategori än Stycket himself. De är helt omöjliga att kliva runt och får de tag i bollen – bara släpp. Annars åker du på både straff och tvåa. Inte kända för att hoppa högt utan välter hellre in i målgården med en, två, tre spelare i ryggen. Har benstyrka som faktiskt vore intressant att mäta och jämföra med Strongest man-kandidater.

Bence Banhidi. Foto: Ludvig Thunman, Bildbyrån

Bjässen
Exempel: Bence Banhidi, Kamil Syprzak, Nicolas Tournat, Hendrik Pekeler
Skicka upp en arm 4-5 meter i luften och fånga bollen. Smått omöjligt att stoppa även för storvuxna treor. Trivs ofta bra mellan tre men är också en mardröm mellan 1-2 där försvararna hänger som julgranskulor på ett rejält julträd.

Petter Øverby. Foto: Ludvig Thunman, Bildbyrån

Linjedansaren
Exempel: Anders Zachariassen, Petter Överby
Bygger inte sitt spel lika mycket på fysik utan mer på spelförståelse, samarbete i fart och rörlighet. Dansar blixtsnabbt in i luckor bakom försvararna och fångar upp inspel.

Niometer

Mycket ansvar vilar på niometer där de flesta bollkontakterna sker och varifrån spelet oftast styrs. Det blir intressant att följa den fortsatta utvecklingen på positionen.

Simon Jeppsson. Foto: Jörgen Jarnberger, Bildbyrån

Der bomber
Exempel: Uladzislau Kulesh, Lukas Nilsson, Simon Jeppsson, Marko Mamić, Julius Kühn, Sergei Gorbok, Szymon Sićko
KA-BAMM. Ge dem en go växel, ett steg upp och SMACK. Den klassiska bombaren lever trots konkurrensen från de mer allroundmässiga niometarna. Och visst är det väl härligt? Ju mer enkelspåriga desto bättre tycker vi ju egentligen men numera brukar de också besitta ett bra spelsinne för inspel och diagonalpass till kant.

Dean Bombac. Foto: Petter Arvidson, Bildbyrån

Tempoväxlarna
Exempel: Dean Bombac, Gøran Johannessen, Joan Cañellas, Michael Damgaard
Långsamt, långsamt, långsamt. Har han inte hållt i bollen i tre sekunder nu? Och så PANG så smäller det till med en växel, ett inspel, en diagonalpass, ett avslut. Ofta med gott resultat eftersom ingen hann reagera på vad som skulle ske. En kategori spelare vi inte brukar ha i överflöd i Sverige men kanske kan EM 2020 bli ett trendbrott där kidsen går från en långhårig idol (Hansen) till en annan (Bombac)?

Zsolt Balogh. Foto: Christoffer Borg Mattisson/Bildbyrån.

Halvdistansarna
Exempel: Raúl Entrerríos, Morten Olsen, Zsolt Balogh, Igor Karacic, Jure Dolenec, Andy Schmid, Rasmus Lauge
En underskattad kategori av lirare som trivs precis i det där svåra utrymmet mellan försvar och anfall. VILL ligga på mellanhand för att kunna utnyttja försvarets tveksamma inställning till om det verkligen är ett hot eller inte. Entrerrios har smugit sig närmare och närmare mål med åren och Balogh, han bara måste vi få med i en sådan här lista.

Sander Sagosen under matchen mot Ungern, med nya kompressionstights.
Photo: Ludvig Thunman, Bildbyrån.

Världsstjärnorna
Exempel: Sander Sagosen, Domagoj Duvnjak, Nikola Karabatic, Nikola Bilyk, Jim Gottfridsson, Aron Palmarsson
Kommentarer egentligen överflödiga. Här är spelare på en egen nivå som kan bära sina lag och egentligen göra hur många mål som helst. I många fall också minst nivå bra i försvarsspelet. Ibland världsklass även där.

Dainis Kristopans. Foto: Vegard Wivestad Grøtt, Bildbyrån

Högerniorna
Exempel: Kiril Lazarov, Dainis Krištopāns, Albin Lagergren, Alex Dujshebaev, Jorge Maqueda
En egen kategori? Ja, faktiskt. Att Danmark vann VM 2019 utan en ”riktig” högernia var ett undantag. Se bara på hur många procent Sverige tappade i anfallsspelet utan en naturlig högernia av toppklass. Att placera in alla på en position under samma tak medför såklart stora variationer i sig. Från en slugger som Kristopans via mästerliga Lazarov till aviga Dujshebaev och så tempostarka Lagergren.