U20-VM: Skytteliga inför onsdagens matcher – angolanska i topp

Helena Paulo. Foto: IHF.info

Inför dagens placeringsmatcher och kvartsfinaler i U20-VM tar vi ett titt på den aktuella skytteligan som på ett övertygande sätt toppas av Helena Paulo från Angola.

Den angolanska playmakern har gjort hela 66 mål på sex matcher och närmaste utmanaren är högernian Dione Housheer, från Nederländerna, med 47 mål på lika många matcher.

Helena Paulo är född 1998, mäter 170 cm och väger 63 kg. 20-åringen spelade förra året ”stora” VM för sitt Angola och gjorde två mål på sju matcher i ett mästerskap där man slutade på plats 19, efter placeringsmatchseger mot Kamerun (33-23).

I de officiella dokumenten från det Internationella Handbollförbundet spelar Paulo till vardags i den angolanska klubben Clube Desportivo 1° De Agosto, men enligt övriga ”Internet” spelar hon i Clube Desportivo Marinha Guerra, också Angola.

Vi tar det säkra före det osäkra och ger er därför ett kortare svep om båda klubbarna.

Clube Desportivo 1° De Agosto grundandes 1977 och har en stark koppling till Angolas försvarsmakt, vilka också är deras huvudsponsor. Fotbollssektionen är störst och förmodligen mest populär, men handbollssektionen har inbringat en hel del titlar till klubben. Damlaget har närmare bestämt vunnit ligan sex gånger, cupen en gång, supercupen en gång, Afrikanska Champions League tre gånger, CHAB Cup Winner’s Cup (årlig afrikansk internationell klubbturnering) tre gånger samt CHAB Babacar Fall Super Cup (årlig afrikansk internationell klubbturnering) tre gånger.

Laget tränas av dansken Morten Soubak som även drillar Helena Paulo i Angolas damlandslag, där han är förbundskapten.

C.D. Marinha de Guerra de Angolas damlag gjorde debut i den inhemska ligan så sent som 2012. Klubben verkar vara någon form av samarbetsförening med Clube Desportivo 1° De Agosto vilket möjligtvis kan förklara förvirringen kring Helena Paulos klubbtillhörighet. Marinha de Guerra har, som namnet avslöjar, en stark koppling till Angolas marinkår och tränas av spanjoren Alfredo Alvarez (som inte finns med på vår lista över de 19 spanska coacherna som styr handbollsvärlden).

Båda klubbarna är hemmahörande i Angolas huvudstad Luanda, tidigare São Paulo da Assunção de Loanda. Den beräknade folkmängden (2009) är 4,5 miljoner och staden är belägen i nordvästra Angola med en lång kustremsa som vetter ut mot Atlanten.

Så till skytteligan, topp 10.

# Namn Land Mål
1 PAULO Helena Gilda Simao Angola 66
2 HOUSHEER Dione Nederländerna 47
3 NAKAYAMA Kaho Japan 40
4 THOMPSON Lovísa Island 38
5 TIRCA Sorina-Maria Rumänien 37
6 ERLINGSDÓTTIR Sandra Island 35
6 FERNANDEZ ESTIGARRIBIA Mara Paula Paraguay 35
8 AIZAWA Natsuki Japan 34
8 SONG Hyesoo Sydkorea 34
10 FRIIS Emma Cecilie Uhrskov Danmark 33
10 INSFRAN MORA Fernanda Lujan Paraguay 33
10 KLUJBER Katrin Ungern 33