U20-VM: Skytteliga inför onsdagens matcher – angolanska i topp

Helena Paulo. Foto: IHF.info

Inför dagens placeringsmatcher och kvartsfinaler i U20-VM tar vi ett titt på den aktuella skytteligan som på ett övertygande sätt toppas av Helena Paulo från Angola.

ANNONS

Den angolanska playmakern har gjort hela 66 mål på sex matcher och närmaste utmanaren är högernian Dione Housheer, från Nederländerna, med 47 mål på lika många matcher.

Helena Paulo är född 1998, mäter 170 cm och väger 63 kg. 20-åringen spelade förra året ”stora” VM för sitt Angola och gjorde två mål på sju matcher i ett mästerskap där man slutade på plats 19, efter placeringsmatchseger mot Kamerun (33-23).

I de officiella dokumenten från det Internationella Handbollförbundet spelar Paulo till vardags i den angolanska klubben Clube Desportivo 1° De Agosto, men enligt övriga ”Internet” spelar hon i Clube Desportivo Marinha Guerra, också Angola.

Vi tar det säkra före det osäkra och ger er därför ett kortare svep om båda klubbarna.

Clube Desportivo 1° De Agosto grundandes 1977 och har en stark koppling till Angolas försvarsmakt, vilka också är deras huvudsponsor. Fotbollssektionen är störst och förmodligen mest populär, men handbollssektionen har inbringat en hel del titlar till klubben. Damlaget har närmare bestämt vunnit ligan sex gånger, cupen en gång, supercupen en gång, Afrikanska Champions League tre gånger, CHAB Cup Winner’s Cup (årlig afrikansk internationell klubbturnering) tre gånger samt CHAB Babacar Fall Super Cup (årlig afrikansk internationell klubbturnering) tre gånger.

Laget tränas av dansken Morten Soubak som även drillar Helena Paulo i Angolas damlandslag, där han är förbundskapten.

C.D. Marinha de Guerra de Angolas damlag gjorde debut i den inhemska ligan så sent som 2012. Klubben verkar vara någon form av samarbetsförening med Clube Desportivo 1° De Agosto vilket möjligtvis kan förklara förvirringen kring Helena Paulos klubbtillhörighet. Marinha de Guerra har, som namnet avslöjar, en stark koppling till Angolas marinkår och tränas av spanjoren Alfredo Alvarez (som inte finns med på vår lista över de 19 spanska coacherna som styr handbollsvärlden).

Båda klubbarna är hemmahörande i Angolas huvudstad Luanda, tidigare São Paulo da Assunção de Loanda. Den beräknade folkmängden (2009) är 4,5 miljoner och staden är belägen i nordvästra Angola med en lång kustremsa som vetter ut mot Atlanten.

Så till skytteligan, topp 10.

#NamnLandMål
1PAULO Helena Gilda SimaoAngola66
2HOUSHEER DioneNederländerna47
3NAKAYAMA KahoJapan40
4THOMPSON LovísaIsland38
5TIRCA Sorina-MariaRumänien37
6ERLINGSDÓTTIR SandraIsland35
6FERNANDEZ ESTIGARRIBIA Mara PaulaParaguay35
8AIZAWA NatsukiJapan34
8SONG HyesooSydkorea34
10FRIIS Emma Cecilie UhrskovDanmark33
10INSFRAN MORA Fernanda LujanParaguay33
10KLUJBER KatrinUngern33
ANNONS
Annonslänk: Kampen om SM-guldet har börjat - följ dramat på C More Mycket Sport.
ANNONS
ANNONS

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here