U17: Sverige till EM-final!

Sverige under European Open 2018. Foto (arkiv): Christoffer Borg Mattisson, borg-mattisson.se.

Varken Sverige eller Frankrike ville släppa till en tum med defensiven i främsta rummet. Semifinalen tajt och spännande, med dramatik i överflöd för det unga landslaget. Sverige höll nerverna i schack och vann med 20–19.

Den spontana segerdansen efter slutsignalen var lika entusiastisk som välförtjänt. Preics där och då hade U17-landslaget medaljen klar i sitt första mästerskap. Finalen finns kvar som möjlig, magnifik slutpunkt.

Först och främst på fredagkvällen – Sverige slog Frankrike efter en okuvlig arbetsinsats.

Första halvlek utvecklade sig till en rejäl holmgång med två täta försvar.

Medan Frankrike prickade ribban och stolpen med sina första straffar öppnade landslaget med disciplin och precision.

Utspelen till kanten nådde nät strax därefter, med Kajsa Lindberg Blohms känsla för svaga punkter i försvarslinjen kom ytterligare ett par mål till, 5–2 var ett faktum.

Frankrike kom bättre ur en period med korta anfall och flera tekniska fel. Sverige tappade tråden framåt men tillät heller inga genomspringningar.

Mer än tio minuters måltorka och mycket stök mot den franska muren var över när Kaja Stojilkovic skickade in 6–4.

Sverige hade minst lika förnämlig defensiv, höll tätt för halvhjärtade avslut och regerade mestadels i den målsnåla halvleken.

Mot Thea Blomst och Hanna Wedenby med hög aktivitet och följsamhet i mitten till ettorna som stängde kantytorna effektivt fick Frankrike finna sig i hackigt spel med oflyt.

Hanna Popaja nöp en hel del som sista utpost och Sverige behöll ett litet grepp, 9–8 halvvägs. Balansgången med likaläge utan att släppa Frankrike förbi höll till matchminut 36.

Motståndarna fick momentum med 12–11 på tavlan, duellen levde länge än. Bland annat tack vare viljemål av Stojilkovic, Blomst som pålitlig avslutare i de snabba attackerna och Tyra Axnér som var omutlig från sju meter där Frankrike slet för fullt.

Helt jämnt med kvarten kvar, risken för att darra på handen ökade för varje minut. Om något fick Frankrike den största skälvan i ett svenskt miniryck till plus två på tavlan.

Efter flera missade möjligheter, både för punktering och utjämna, var Sverige ånyo bäst till sist. Wedenby vräkte in 19–17.

Samtidigt som klockan minutvisaren tickade över 59 nådde hennes passning till Elsa Åsberg som valde ett lysande tillfälle för sitt enda mål i matchen. 20–18 varpå Frankrike bara kunde reducera, inte ändra på matchutgången med Sverige som segrare.

I finalen (söndag 14.30) väntar Ungern, det enda lag som besegrat blågult i EM.  Frankrike stänger sin turnering i bronsmatchen mot Danmark.

Frankrike–Sverige 19–20 (8–9)
Sverige
: Kajsa Lindberg Blohm 6, Thea Blomst 3, Tyra Axnér 3, Kaja Stojilkovic 2, Hanna Wedenby 2, Ida Sembe, Jennifer Johansson, Elsa Åsberg, Ofelia Shoai Hallberg alla 1.