Patrik Svarvén efter succésemin: ”Vinner de viktiga duellerna”

Hanna Wedenby. Foto (arkiv): Christoffer Borg Mattisson, borg-mattisson.se.

Den höga lägstanivån har imponerat för Sverige på vägen fram till semifinal. Frankrike fick snarare smaka på blågults bäst-när-det-gäller-styrka. – Vi gör vår bästa försvarsmatch och vinner de viktiga duellerna, sade Patrik Svarvén.

Frankrike hade favoritrollen men också vanan från tajta matcher i U17-landslagens korta historik.

Sverige höll först emot med utmärkt försvar i mer än en halvlek.

När första målet till underläge, 11–12 nådde nät efter dryga 35 minuter ringde varningsklockorna.

Spelarna på planen tystade tvivlarna och svarade upp med en briljant avslutning.

– Försvaret fungerar bra matchen igenom. Sen har vi en del slarv i anfallsspelet men Frankrike är också ett väldigt bra lag.

– Vi byter spelare här och där, ändrar lite nyanser. I en period vinner vi inte riktigt lika många dueller men det räckte, sade Svarvén.

Han förfogade över ett antal stora löften som tvåvägsspelare när allt skulle avgöras. Några spelare kunde förbundskaptenen flytta på utan att det bekom särskilt i spelkvalitet.

– Hanna (Wedenby), vår lagkapten är en fantastisk person. Först har vi henne på högernio, när Frankrike löser det får hon testa med sitt kötta-spel till vänster. Där brukar skyttarna vara och de hade säkert inte läst på det lika bra, sade Svarvén.

En annan Hanna, målvakten Popaja stod stabilt till svensk fördel.

– Målvakterna har suttit tillsammans, förberett sig och läst av skyttarna. Idag är de riktigt bra, Agnes (Åseskog) kommer in och stoppar tre straffar på ett fantastiskt sätt, sade Svarvén.

En match kvar – ni kan ta guld och revansch i ett?

– Tjejerna firar och är väldigt lyckliga nu. På söndag kommer vi vara oerhört revanschsugna på Ungern.

– Vi har en del misstag att rätta till, kan göra en mer fulländad match än när vi mötte dem senast. Ändå till slutsignalen kommer vi att slita hårt, det kommer kosta för dem i duellerna, sade Svarvén mitt uppe i medaljyran.