U17-damerna vann stort mot Österrike i EM

Sveriges U17-damer jublar under segermatchen mot Österrike. Foto: Montenegro Handball Federation.

Sveriges U17-damer tog en stabil seger mot Österrike i EM och vann med 26–19 (13–8). De möter Portugal på fredag och kan nu som bäst hamna på en niondeplats.

Sverige öppnade starkast och kunde gå ifrån till 3–0. Som mest var det blågula övertaget i den första halvleken åtta mål stort och laget gick till halvtidsvila med 13–8.

– Vi fick en bra start och det blir bra när vi håller oss till rätt saker. Sista kvarten i första halvlek gjorde vi dock inte alls det och då kom de ikapp, sade förbundskapten Pontus Ward Wiklund till handbollslandslagets.se.

Den andra halvleken började jämnt, men Sverige kunde dra ifrån efter ett effektivt spel under en österrikisk utvisning. Siffrorna hade kunnat vara ännu större i det skedet, men matchen slutade med 26–19. Bästa målskytt i Sverige var Emma Mihailovic som gjorde åtta mål.

– Individuellt är vi mycket bättre än dem och ska vinna stort, säger Ward Wiklund.

Resultatet innebär att de svenska U17-damerna placerar sig på andra plats i det andra gruppspelet och därmed tävlar om niondeplatsen i mästerskapet. Portugal står för motståndet när EM fortsätter på fredag.

– Hittills har vi sett en halvlek som de spelade mot Frankrike, så nu får vi grotta ner oss inför det. Vi ska försöka ta den matchen så att vi fortsatt kan spela om niondeplatsen, säger han.

SVERIGE–ÖSTERRIKE 26–19 (13–8)
Sverige: 
Emma Mihailovic 8, Elise Lönnegren 4, Stella Huselius 4, Alice Salmi 2, Ellie Hammarström 2, Natalie Hübbert 2, Perla Rainey Malmberg 2, Isabel van Kerkvoorde, Cassandra Värja.
Österrike: Viktoria Polanszky 5, Santina Sabtnig 4, Alina Dotzler 3, Hannah Hafenscher 2, Marie Prokop 2, Daniela Weber, Ines Mustedanagic, Lina Kovacs.

Länk: Klasskillnad när U17-damerna besegrade Österrike