Sverige ute ur guldstriden i U19-EM

Tyra Axnér. Foto: Maja Kezic / EHF.

Ungern är det enda lag som besegrat Sveriges U19-årgång i mästerskap. Chansen till trendbrott och tredje gången gillt uteblev emellertid i 2021-duellen. Ungern nådde final och Sverige fortsätter från semifinalen till match om tredje pris i EM.

Det var en spännande och värdig slutspelsmatch mellan två av landslagen som dominerat i Celje. Sverige och Ungern höll jämna steg i drygt tio minuter. En varningssignal var att blågult inte hittade rätt som tidigare – på grund av ungersk markering.

– För första gången i mästerskapet hade vi ganska många tekniska fel. Vi har inte haft problem med det tidigare, utan Ungern pressade fram dem på oss, sade förbundskapten Patrik Svarvén till handbollslandslaget.se.

Sverige var tillbaka i likaläge och knapp ledning i början av andra halvlek. Tyra Axnér och Jennifer Johansson menade allvar i anfallen med åtta och sex mål totalt.

Ungern hade dock svar på tal och inte minst outnyttjad kapacitet mot slutet. Anna Kukely blev matchvinnare tack vare sex fullträffar från matchminut 40 och in, Sverige hamnade en bit bakom med 33–26 på tavlan till slut.

– Det är sjukt surt att förlora. Vi försökte testa några varianter för att få stopp på flödet men lyckades inte med det. Samtidigt måste jag säga att vi förlorade mot ett väldigt bra lag. Tjejerna gjorde en gedigen insats och krigade in i kaklet, sade Svarvén till handbollslandslaget.se.

I bronsmatchen får U19-landslaget möta Frankrike. Finalen går av stapeln senare på söndag när Ungern drabbar samman med Ryssland.

Ungern–Sverige 33–26 (16–15)
Målskyttar, Sverige: Tyra Axnér 8, Jennifer Johansson 6, Nina Koppang 4, Thea Blomst 3, Charité Mumbongo 2, Vanja Andersson 1, Emma Nuhanovic 1, Kajsa Lindberg Blohm 1.