Sverige till semifinal i U19-EM

Foto: Slavko Kolar/EHF

Sverige föll och Danmark vann i den sista matchen i huvudrundan. Huvudsaken var dock att landslaget hade häng i nederlaget. Trots 24–25-förlusten blir det semifinal för Sverige i U19-EM.

Det var små marginaler som gällde i den nordiska duellen i Celje. Dansk seger med tre bollar och Sverige hade varit eliminerat från medaljmatcherna. Det skiljde uddamålet i derbyt och för en gångs skull var det förlorarlaget som kunde tillåta sig att jubla.

– Det är fruktansvärt tråkigt att förlora men semifinalplatsen är den bästa trösten man kan få, sade förbundskapten Patrik Svarvén till handbollslandslaget.se.

U19-landslaget hamnade i underläge och fick repa mod, misstag följde på misstag och Danmark rusade iväg till sju plusmål under första halvlek.

Som ett semifinalvärdigt lag behöll Sverige ändå fokus. I paus var avståndet upp mer hanterbart med tre bollar att hämta in.

Blågult blev mer stabilt framåt och Thea Blomst kunde måtta in kvitteringen, 17–17. Resten var riskhantering på hög nivå, Danmark var något bättre för dagen utan att kunna störa Sverige vidare i mästerskapet.

Ryssland vinner gruppen på fler gjorda mål. Sverige avancerar som tvåa och får Ungern i semifinal (fredag), en repris av finalen i U17-EM för två år sedan.

Sverige–Danmark 24–25 (12–15)
Målskyttar, Sverige: Tyra Axnér 6, Nina Koppang 6, Jennifer Johansson 5, Vanja Andersson 2, Emma Nuhanovic 2, Kajsa Lindberg Blohm 1, Thea Blomst 1, Charité Mumbongo 1.

Svenska skytteligan i EM

SpelareMål
Tyra AXNÉR29
Nina KOPPANG16
Jennifer JOHANSSON13
Charité MUMBUNGO12
Thea BLOMST11