Sverige forcerade i EM-genrepet mot Ungern

Tyra Axnér. Foto (arkiv); Christoffer Borg Mattisson, borg-mattisson.se.

Sverige förlorade de två första matcherna i Scandinavian Open Championship. I det absoluta genrepet vände trenden så smått för U19-landslaget, 36–31 med fokus på offensiven mot Ungern.

Den allra sista halvleken på norra Jylland blev den allra vassaste i den blågula EM-uppladdningen. Framförallt framåt, tack vare 21 fullträffar blev två måls underläge fem plusmål till slut.

– Vi ville verkligen få igång anfallet nu inför EM och jag tycker att vi lyckades med det, sade Patrik Svarvén till handbollslandslaget.se.

Segern var ett slags revansch då Ungern var snäppet bättre i EM-finalen 2019.

Förbundskaptenen utlovade också rotation på spelarna i fredagsmatchen. Emma Nuhanovic (HK Malmö) var en som tog chansen med tre mål och ett recept för att ta sig förbi försvararna.

– Hon är bra på att hitta in till mittsex och även på att själv kliva in i luckorna som uppstår. Kombinationen av de två egenskaperna är bra i de situationerna, sade Svarvén till landslagets officiella hemsida om veckans debutant.

Tyra Axnér nätade nio gånger i vinstmatchen och Ofelia Shoai Hallberg fyllde på med två mål. Efter att landslaget skiljts åt med förberedelserna i lås återstår sex dagar till EM-premiären mot Slovakien.

Sverige–Ungern 36–31 (15–17)
Målskyttar, Sverige
: Tyra Axnér 9, Ofelia Shoai Hallberg 5, Clara Petersson Bergsten 3, Hanna Wedenby 3, Jennifer Johansson 3, Charité Mumbongo 3, Emma Nuhanovic 3, Vanja Andersson 2, Elsa Åsberg 2, Thea Blomst 2, Johanna Östblom 1.

Länk: Vinst inför europamästerskapet