Motståndarna gav Norge gruppseger – utan att spela

Foto: S Pillaud

Norge är klara för spel i U20-VM i Ungern efter att Kosovo och Slovakien enats om att norskorna skulle få VM-platsen från gruppen.

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Det blev en märklig historia den 23 mars i Belgrad. Serbiska myndigheter gick in och stoppade kvalet till U20-VM då de vägrade låta Kosovo spela. Hela gruppen med Norge, Serbien, Kosovo och Slovakien sattes på paus och Serbien blev senare diskade från tävlingen.

Hur det skulle bli med Norge, Slovakien och Kosovo har sedan varit oklart. Vilket lag skulle avancera från grupp 5 till U20-VM i Ungern? Nu har vi ett besked.

EHF och det norska handbollsförbundet meddelar nämligen att motståndarna Slovakien och Kosovo enats om att ge Norge VM-biljetten. Ett ädelt beslut som grundas på norskornas höga kapacitet, vilket bland annat bevisas med att de slog Slovakien med 32-23 innan gruppen stoppades.

Händelserna har också fått påverkan framöver i EHF:s olika tävlingar. Serbien och Kosovo kommer genom den lottningstekniska proceduren inte möta varandra i kvalet till EM 2020 som spelas i Sverige, Norge och Österrike. Den spända geo-politiska situationen medför att EHF ser till att de inte kan lottas mot varandra.

U20-VM 2018 spelas i Debrecen, Ungern den 1-15 juli.

Länder kvalificerade till U20-VM 2018 i Ungern
Ungern (arrangör)
Ryssland (regerande mästare från U18-VM 2016)
Frankrike (mästare i U19-EM 2017)
Danmark (bronsmedalj i U19-EM 2017)

Spanien
Portugal
Rumänien
Kroatien
Nederländerna
Sverige
Tyskland
Island
Slovenien
Montenegro
Norge

Brasilien
Chile
Paraguay

Angola
Egypten
Elfenbenskusten

Sydkorea
Kina
Japan

ANNONS
Annonslänk: Kampen om SM-guldet har börjat - följ dramat på C More Mycket Sport.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here