Maja Fredén: ”Har varit en jättehäftig resa”

Maja Fredén – landslagsdebut som etta i den interna skytteligan. Foto: Christoffer Borg Mattisson/Bildbyrån.

Debuten i Kungälvs HK:s A-lag är överstökad. Premiärnerverna är lika undanskuffade efter en säsong i SHE. Maja Fredén lägger ytterligare en pusselbit i sitt händelserika handbollsliv och slår sig in i den svenska truppen till U19-EM.

– Det har varit en jättehäftig resa. Jag har utvecklats med hjälp av mina lagkamrater och tack vare den träning jag fått, säger hon till Handbollskanalen.

Huvudpersonen har sugit på karamellen ett par dagar tillsammans med de närmaste.

Förbundskapten Niklas Harris skickade nämligen hem vänsternian från landslagslägret med den goda nyheten.

Nu är EM-truppen officiellt presenterad, alla är med på att Maja Fredén får planera in mästerskap i sommarkalendern.

– Vi tänkte åka utomlands, men det får bli en annan gång, ler hon.

Fredén med moderklubb Nödinge SK har tagit för sig i Kungälvs elitskikt rejält den gångna säsongen och fastnade på förbundskaptens radar.

– En häftig spelartyp som står för väldigt mycket av de jag gillar med handbollen. Hon har kraft och fart, vill mycket och är bra på att vinna man-man-kamper. Sedan är hon lite internationell på det sättet att hon kan spela både tvåa och trea bakåt, vänsternio och mitttnio framåt. En riktigt användbar spelare, säger Harris om tillskottet.

Som niometersspelare med rätt att utmana har Fredén nått landslaget och ett par samlingar på vårkanten.

– Det är ändå skönt. Nu känner jag tjejerna, vi är en samspelt grupp och har bra connection, säger Fredén som får vänta till EM på sin första landskamp.

– Det ska bara bli kul. Försvaret här är nästan samma som i Kungälv så det är lätt att komma in i det. Alla spelar med samma tänk så jag behöver bara lära mig tempot, fortsätter hon.

Utöver Fredén startar Spårvägens målvakt Catrin Axelsson EM-turneringen utan landskamp i bagaget. Elma Örtemark från Skövde och Louise Rundqrantz, Sävehof är också mästerskapsdebutanter.