Klasskillnad när Sverige slog Kanada

Tim Hilding. Foto (arkiv): IHF.

Sverige börjar komma in i mästerskapet och lär slippa tankarna på streckstrid för att ta sig vidare från gruppen i U19-VM. Landslaget ryckte tidigt mot Kanada och ökade trycket till 38–16. 

Sverige kunde slipa på effektiviteten, trots kraftigt övertag i pausvilan. Undantaget Isak Persson tog vara på alla möjligheter från högerkanten.

Utifrån spred landslaget skotten mer och 14 mål halvvägs var i underkant. Å andra sidan var det inte tu tal om att blågult stressade motståndet mer än tvärtom i de defensiva duellerna.

Dubbelt så bra, 14–7 på tavlan blev större avstånd när ledarlaget även fick igång Tim Hilding i springspel och speluppbyggnad.

HK Malmö-spelaren på tio före Lugi HF:s Persson med åtta toppade målprotokollet. Ytterligare en stark halvlek tog Isac Wallin (Skånela IF) till sex mål till slut.

– Tio minuter i början på första halvlek och sista tio i andra var det bra, allt däremellan är det på tok för dålig inställning. Det känns konstigt att när vi vunnit med så mycket, men vi hade bestämt att vi skulle träna på en del grejer men så blev det inte, sade Dennis Sandberg till handbollslandslaget.se.

Kanada blev marginellt bättre med nio nätkänningar under andra halvan, Sverige måttade in segern till 22 bollar.

Framöver ökar svårighetsgraden betydligt för svensk del, Ungern och Frankrike släpper ogärna tätpositionerna när gruppspelet går i mål.

Sverige–Kanada 38–16 (14–7)
Sverige:
Tim Hilding 10, Isak Persson 8, Isac Wallin 6, Adam Wennerholm 3, Victor Ljungqvist 3, Theo Übelacker 3, Alexander Regen 2, Johan Palm, William Andersson Moberg & Albin Broman alla 1.
Kanada: 
Mamadu Guennady Barri 6, Kevin Emeu Ngaleu 5, Mohamed Auda 2, Mitchell Stephen Fodor 2, Derek Ronald Brunet 1.

Svenska skytteligan i VM
Isak Persson 19
Tim Hilding 16
Isac Wallin 16
Marcus Norrbrink 11
Sebastian Spante 8