Jerry Hallbäck om VM-lottningen: ”Ska gå vidare från gruppen”

Jerry Hallbäck. Foto (arkiv): Petter Arvidson/Bildbyrån.

Blandad kompott med motståndare från flera världsdelar. Det blev Sveriges lott inför sommarens U21-VM i Spanien. – Vi ska gå vidare från gruppen, det är det viktigaste, säger förbundskapten Jerry Hallbäck.

Av alla europeiska, mer bekanta nationer som Sverige skulle kunna stöta på i gruppspelet blev det, enbart men inte så bara, Frankrike för blågult.

– De har vunnit väldigt mycket, var i final (U20-EM) senast. De känns som giganten i åldersgruppen, säger Hallbäck om laget att slå inför mästerskapet.

Även Egypten, som Sverige möter i uppladdningsturneringen SOC i Helsingborg i början av juli hör till den kluriga kategorin.

  Vi fick stryk mot dem i senaste VM, men ska ha en chans att rå på dem nu. Sen underlättar det alltid att mötas innan och kunna läsa på lite mer.

Övriga motståndare – Nigeria, Sydkorea och Australien är mer av obekanta faktorer i förbundskaptenens funderingar 55 dagar innan det drar igång. Topp fyra bland sex lag avancerar till utslagsmatcherna.

Vad talar för det?

– Jättesvårt att säga. Men vi ska gå vidare från gruppen, det är det viktigaste, säger han.

– Visst, vi saknar Oskar Sunnefeldt och Alfred Jönsson som vi gärna haft med oss men vi ska lösa det ändå, fortsätta Hallbäck.

Den svenska truppen är uttagen sedan tidigare men förändrades under tisdagen. Torslandas blågula debutant William Höghielm ersätter Melker Norrman (Redbergslids IK) som mittsexa.

– Norrman meddelade återbud av privata skäl. Höghielm har spelat hyggligt i Allsvenskan, är lite rivig och bra i spärrspelet. En stark spelare, säger Hallbäck.

U21-VM spelas i spanska Pontevedra och Vigo 16–28 juli.

Lottningen i sin helhet:
Grupp A
Slovenien
Spanien
Serbien
Tunisien
Japan
USA

Grupp B
Frankrike
Egypten
Sverige
Nigeria
Korea
Australien

Grupp C
Portugal
Kroatien
Ungern
Brasilien
Bahrain
Kosovo

Grupp D
Tyskland
Island
Norge
Argentina
Danmark
Chile