Årets höjdpunkt borta för U18-landslaget – Patrik Svarvén: ”Ett skitår för vår del”

Tyra Axnér. Foto (arkiv); Christoffer Borg Mattisson, borg-mattisson.se.

För några dagar sedan försvann säsongens stora mål för U18-landslaget. Spelargruppen fick smälta beskedet på väg till lägret i Göteborg och träningsmatchen mot Önnereds HK där blågult föll med 25–31.

– Jag är nöjd med vår egen insats, särskilt med tanke på att vi hade flera debutanter, säger Patrik Svarvén efteråt.

Förbundskapten Svarvén och landslagslirarna nåddes nyligen av nyheten om att VM skjutits upp nytt.

Planeringen rubbad än en gång, dessvärre vardagsmat i den osäkra tiderna för resor och stora sportsamlingar.

– Vi försöker att se det positiva och får hoppas på 2021. Men det här året har varit ett skitår för vår del, för alla människor, säger Svarvén när det tilltänkta mästerskapslägret fick annan inriktning.

Den senaste kommunikationen pekar på världsmästerskap under nästa år, då även ett ordinarie U19-EM finns i kalendern.

– VM har blivit flyttat tre gånger. Vi hoppas alltid mycket, sen kommer det besked som gör att vi tappar energi. Hoppas att vi kan hitta på andra saker för utveckla tjejerna, ordna landskamper på annat sätt, fortsätter han.

Hur svårt är det att planera landslagsverksamheten när mycket är ovisst?

– Jag försöker planera utifrån det jag vet nu. Vi gick fullt ut för att vi skulle spela VM och förberedde oss på det. För spelarna är det svårt att sätta upp målbilder när man inte vet om det blir av.

U18-spelarna som han hade tillhanda under lördagen i ÖHK-hallen matchade SHE-laget i långa stunder. Ett tapp i slutet av första halvlek och måltorka i plus anstormning mot eget mål i mitten av andra halvlek innebar att Önnereds HK kunde dra ifrån till vinst.

Tyra Axnér toppade med sex fullträffar för landslaget, Kajsa Lindberg Blohm och Charité Mumbungo skickade fem skott var i nät. Dessutom fick en kvartett testa landslagströjan i träningsmatchen.

– Jag är framförallt nöjd med debutanterna som får komma in och känna på, det är en stor sak för flera av dem. Svea Lind och Elin Ernelind var med på kanten, Anna Karlsson var mittsexa och vi hade Linnea Lang igång, säger Svarvén.

– Vi gör många bra saker, men tappar lite i första när Önnered får komma med fart och vi inge riktigt får höjd i försvaret. Efter paus får de lite för enkla mål, kontringar när vi slarvar i anfallen och skjuter utan att göra förarbetet.

Nästa tillgängliga landslagsdatum kan finnas i december då det ytterligare framflyttade VM-slutspelet hade matchdagar.

– Det inte något jag styr över. Men om jag fick välja hade vi kört träningslandskamper med några länder som man får besöka, det hade varit oerhört värdefullt men ligger inte inom ramen för det jag kan bestämma, säger Svarvén.

Tror du på både VM och EM under 2021?

– Jag hoppas att det blir två mästerskap, men det kan bli svårt att få ihop det med så pass landslagsveckor, säger han till sist.

Sverige U18–Önnereds HK 25–31 (12–14)