Viran Morros: ”Arpad Sterbik – he’s the boss!”

Foto: Fredrik Varfjell, Bildbyrån

Hjärnornas kamp vanns av Spaniens förbundskapten Jordi Ribera när han inför den andra halvleken beslutade att skifta försvarsspel i EM-finalen mot Sverige. Sverige försökte och försökte men motdragen mot det offensiva försvarsspelet gav inget resultat.

ANNONS

Det såg ju så bra ut för Sverige efter 30 minuters spel i finalen mot Spanien. Ledning i halvtid med två mål, 12-14, och Spanien var i gungning. Men en enkelt förändring i en vital del av handboll gav stora konsekvenser – positiva för Spanien, negativa för Sverige. Förändringen var att Spanien gick från ett 6-0-försvar till ett extremt offensivt 5-1-försvar, ibland snudd på 3-3, som ständigt satte de svenska spelarna i trångmål och ett tag kändes det som att andan var i halsgropen varje gång Sverige levererade en passning.

De spanska spelarna jobbade kopiöst bakåt och varje tveksam passning bröts av de kvicka och hungriga kantförsvararna. Viran Morros stod stadigt i mitten och städade och bakom sig hade han också en storspelande Arpad Sterbik.

– He’s the boss! Han är en av världens bästa målvakter i historien och i dag var han väldigt bra vilket gjorde stor skillnad för oss. Det var självklart viktigt för oss, sa en nöjd Viran Morros efter guldmatchen.

Det offensiva försvarsalternativet var något som Spanien både tränat och pratat om inför matchen mot Sverige. Och vi har sett spanjorerna utnyttja detta försvarsspel i tidigare matcher, framförallt när de har det långa bytet på Alex Dujsjebajev.

– Vi visste att vi kunde skapa problem för det svenska anfallsspelet med det offensiva 5-1-försvaret. Det var något vi hade pratat om. Vi började 6-0 och det gick inte dåligt. Problemet var att de fick göra lite för enkla mål och vi var tvungna att göra en förändring, menade Morros.

För många var Spanien och Sverige två överraskningslag i finalen, så även för Morros. Självförtroendet och tron på laget fanns självklart där när man gick in i mästerskapet men att ta sig hela vägen till final och vinna guld är aldrig en spikrak väg. Man måste också ha marginaler och en dos tur på sin sida.

– När vi gick in i mästerskapet hade vi stor tilltro på vårt lag. Sen händer saker och  förutsättningarna förändras hela tiden. Vi förlorade två matcher och Sverige tre, ändå kom vi till final och ingen hade förmodligen kunnat förutse att vi skulle vinna guld och Sverige silver. Detta är stort för båda lagen.

Viran Morros, en stor och ödmjuk idrottsman och människa.

ANNONS
Annonslänk: Se alla matcher från Handbollsligan och utvalda matcher från SHE med C More Mycket Sport.
ANNONS

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here