Ungern och Island vann efter dramatik

Dominik Máthé avgjorde för Ungern. Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN.

Det är grupp B som erbjuder mest spänning under EM-turneringen så här långt. Island och Ungern vann sina matcher efter stor dramatik i slutsekunderna. Det innebär att Island har full pott i en grupp som fortfarande är öppen.

Först ut var Ungern som tog emot Portugal inför kokande (och fullpackade) läktare. Det var en första halvlek som präglades av utvisningar och som Portugal öppnade starkast. Men Ungern kom tillbaka efter några räddningar av Roland Mikler och energiskt anfallsspel med Mate Lekai och Dominik Máthé i spetsen. Det var jämnt och fysiskt och först med tio minuter kvar kunde Ungern skaffa sig ett litet övertag.

Men Portugal letade sig tillbaka och kvitterade (30–30) med tolv sekunder kvar. Men en timeout och tolv sekunder räckte för att ge Máthé ännu ett läge och strax innan slutsignalen var bollen i de portugisiska nätmaskorna. Glädjescenerna ville aldrig ta slut och hemmanationen Ungern är i högsta grav kvar i den här turneringen.

Island har full pott

I den sena matchen såg Island till att Nederländerna fick jaga under i stort sett hela matchen. Den som jagade mest framgångsrikt var Kay Smits, som stod för hela 13 mål. Men det räckte inte. Under de sista sekunderna såg islänningarna till att hålla sin uddamålsledning och vann med 29–28.

Island har därmed full pott så här långt, men Ungern och Nederländerna utmanar om en plats i huvudrundan. Island och Ungern möts i den sista omgången och vinner Ungern där kan det bli tre lag på fyra poäng och målskillnad som avgör.

Två matcher i grupp D spelades dessutom i går. Tyskland och Polen vann sina matcher, vilket gör att båda nationerna är klara för huvudrundan. Där hamnar de i grupp 2 – samma grupp som Sverige spelar i om de tar sig vidare från gruppspelet.

Grupp B:

Portugal – Ungern 30–31 (15–14)

Island – Nederländerna 29–28 (15–13)

Grupp D:

Tyskland – Österrike 34–29 (15–16)

Belarus – Polen 20–29 (11–14)