EM-arrangören gav fel besked till Sverige – karantänen förlängs inte

Daniel Pettersson har lämnat EM-truppen. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN.

Landslaget fick besked om att reglerna kring karantän hade ändrats. Men beskedet byggde på ett missförstånd, vilket innebär att det fortfarande är de tidigare reglerna som gäller. Det gör att Max Darj kan vara aktuell till första matchen huvudrundan – om Sverige tar sig dit.

Handbollskanalen och flera andra medier skrev under dagen att reglerna om karantän för spelare som testats positivt för covid-19, hade ändrats mitt under EM-turneringen. Men den informationen byggde på ett misstag från arrangörerna. Sveriges presschef, Daniel Vandor skriver i ett meddelande:

”De nya direktiven vi fick under matchen i förrgår, där det plötsligt var ändrat till att en spelare tidigast kan komma tillbaka i spel den åttonde dagen efter konstaterad covidsmitta, stämmer inte. Det bygger på ett missförstånd mellan den slovakiska arrangören och EHF och den information som de skickade ut till oss skulle inte ha skickats ut.

Det är EHF:s hygienprotokoll som gäller och det innebär att en spelare kan släppas ur karantänen tidigast den femte dagen (vid negativt testsvar) och vara tillbaka i spel den sjätte dagen (vid ytterligare ett negativt testsvar).”

Det innebär således att Max Darj och Daniel Pettersson kan vara tillbaka i spel några dagar tidigare än vad vi rapporterat under dagen. Om Sverige går vidare spelar de sina matcher i huvudrundan mellan 20-25 januari.