Tre punkter efter Kroatien–Belgien

Mate Sunjic. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Kroatien avgjorde tidigt mot Belgien och dikterade villkoren till 34–26. Här är Handbollskanalens tre punkter efter matchen.

Målinriktat Kroatien på jakt 

Plus 30 och plus nio var två viktiga tal inför matchen med kroatiska ögon. Lagets enda rimliga hopp för att nå kvartsfinal är full pott i de två sista omgångarna, dansk förlust mot Egypten och en målexplosion för att hämta in den regerande mästaren. Jakten på den magiska målskillnaden tog fart tidigt då försvaret aktivt gick för bollstölder och kontringsalternativen låg i startgroparna. Någonting med mega-ös och måljakt skaver ändå med Kroatiens handbolls–DNA och det stannade vid åtta mål i paus och samma marginal till slut. Med tanke på att Danmark möter USA i kvällsmatchen lär de 13 målen mellan lagen öka igen snart nog.

Domagoj Duvnjak ingen publikfavorit i dansklägret

Sedan tacklingen som sänkte Mathias Gidsel har Domagoj Duvnjak det onda ögat hos de danska fansen. Nästan 15 år i Bundesligamiljö har helt säkert lärt honom att stänga av intrycken utifrån. Danmarks fans markerade med burop under både fair play-meddelandet och inspringet. När matchen väl var igång smälte negativiteten till viss del ihop med applåderna och Kroatiens superrutinerade lagkapten behövde inte känna sig utsatt. Dessutom fanns det blåvittrött stöd i blickfånget på flera håll i arenan.

Efterlängtat målvaktsplus i Kroatien

Mate Sunjic hade bara räddat sju skott tidigare i VM. Keepern med erfarenhet från den franska ligan var måhända gynnad av att flera av de belgiska nyckelspelarna håller till just där. Ännu mer gav Kroatiens taktik som stressade Belgien trängda lägen för målvakten att plocka skott ifrån. Andra halvlek slutade 13–13 med lägre underhållningsvärde men klar keeperbriljans. Sunjic behöll sin centrala roll, totalt 20 räddningar eller 47 procent. Bara bidraget till det matchavgörande rycket gav anledning att höja på mungiporna jämfört med Kroatiens målvaktsmörker tidigare under turneringen.