Tolv slovenska spelare matförgiftade – hård kritik mot arrangören

Ljubomir Vranjes. Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån.

Slovenien fick endast med sig en poäng i söndagens match mot Egypten vilket innebär att det inte blir någon kvartsfinal för Ljubomir Vranjes och hans lag. Nu kommer det slovenska handbollförbundets ordförande Goran Cvijić med svidande kritik mot arrangören Egypten.
– Tolv av våra spelare matförgiftades inom 24 timmar före vår match mot Egypten, säger han till förbundets hemsida.

Slovenien hade kniven mot strupen före matchen mot Egypten då seger krävdes för att det skulle kunna bli avancemang till kvartsfinal. Och inte blev det lättare när Dragan Gajic och Stas Skube båda tvingades att slänga in handduken före matchen på grund av magsjuka. När viktiga försvarskuggen Blaz Blagotinsek dessutom fick lämna uppvärmningen på grund av samma problem blev ett tufft läge riktigt besvärligt för Slovenien.

Trots det gav Slovenien verkligen Egypten en match, men det räckte inte med oavgjort och det blev inget avancemang. Nu kommer det slovenska handbollförbundets ordförande Goran Cvijić med rejäl kritik mot värdnationen Egypten.

– Vi letar inte ursäkter och tar alltid ansvar för varje mästerskap. Vi kunde ha gjort saker både annorlunda och bättre. Men den här gången, framförallt före den viktiga matchen mot Egypten, hamnade vi i en situation vi aldrig tidigare varit i. Sedan tidigare hade Tilno Kodrin och Urho Kastelic blivit sjuka, men inom 24 timmar till matchen mot Egypten hade tolv av våra spelare blivit matförgiftade, säger han.

– Vi kan verkligen inte vara nöjda med organisationen kring det här världsmästerskapet i Egypten. Men jag förväntar mig inga förändringar så länge IHF jobbar på det sättet de gör.

Cvijić säger också att det inte handlade om ett virus utan om matförgiftning.

– Killarna skrek av smärta, kräktes och fick springa till toaletterna som om deras liv hängde på det. Blaz Blagotinsek kollapsade i omklädningsrummet före matchen och fick åka tillbaka till hotellet. Ytterligare nio spelare var sjuka men försökte att spela ändå, för Slovenien.

Fler nationer än Slovenien, däribland Sverige, har haft spelare som blivit magsjuka under vistelsen i Egypten. I det svenska laget handlar det om Fredric Pettersson.

LÄNK: Organizacija tekmovanja v Egiptu pokleknila