Thulin kan ersätta Palicka: ”Kommer verkligen vara redo”

Andreas Palicka och Tobias Thulin. Photo: Armin Rauthner / BILDBYRÅN

Avgörande match mot Norge i kampen om semifinal – då missar Sveriges givne förstemålvakt Andreas Palicka matchen. Frågan är vem av Peter Johannesson och Tobias Thulin som kommer att få chansen från start i lagkaptenens frånvaro. – Jag kommer verkligen att vara redo, säger Tobias Thulin till Handbollskanalen.

Sverige tvingas alltså klara sig utan covidpositiva Andreas Palicka i den viktigaste matchen så här långt under EM. Det är vinna eller försvinna som gäller och det återstår att se vem av Peter Johannesson och Tobias Thulin som får chansen från start av förbundskapten Glenn Solberg.

– För det första är det synd om ”Palle” som missar den här matchen, den känns ju som en kvartsfinal. Men vi kan inte göra så mycket åt det nu utan det blir jag eller Peter som står istället, säger Tobias Thulin, som inte är orolig över att själv lämna ett positivt test.

– Det skulle vara jobbigt att gå runt och vara orolig hela tiden. Man får bara vara så försiktig man kan.

Känner du dig redo att spela från start mot Norge?

– Jag känner mig absolut redo för det. Jag fick göra en bra match mot Polen och känner verkligen ett sug efter att få spela mer.

Efter att ha varit det stora målvaktslöftet inom svensk handboll och flera år av dominans med Redbergslid i Handbollsligan flyttade Thulin till SC Magdeburg 2019. Där blev det mycket tid på bänken bakom Jannick Green och inför årets säsong flyttade 26-åringen vidare till Stuttgart.

Men trots att han har varit med i landslagsdiskussionerna länge och även i ett par mästerskapstrupper blev matchen mot Polen hans riktiga mästerskapsdebut.

– Jag hade väntat på den chansen länge, så det var så klart skönt och en bonus att få spela bra, säger han.

Det återstår att se om målvakten får chansen mot Norge – ett Norge som verkligen har kommit igång på sistone efter en knackig start på mästerskapet.

– Det kommer att bli en jättetuff match, men så som vi har spelat försvar de senaste matcherna har vi bra chanser att vinna mot Norge, säger Thulin, som inte lägger någon större vikt vid att Sverige har fölorat sex raka matcher mot vårt grannland i väst.

– Det är ny match och nya förutsättningar nu. Jag tror verkligen att vi har chans att vinna matchen.

Hur mycket handlar om att hitta rätt anspänning och hur mycket handlar om att sätta taktiken?

– Det finns en viss anspänning, men det tror jag att vi som grupp kommer att kunna hantera på ett bra sätt. Det är mycket känslor så klart eftersom det är derby och i princip en kvartsfinal. Så det handlar om att hitta balans.

– Det är otroligt inspirerande att spela den här typen av matcher.

Tobias Thulin har spelat stora matcher förr, bland annat Final Four med SC Magdeburg. Nu blir det ytterligare en stor match, men den här gången för sitt land.

– Det är klart att det här kommer att vara en av de största matcherna jag har spelat, avslutar Tobias Thulin.