Island föll mot Kroatien

Ivan Cupic och Kroatien satte stopp för Island. Foto (arkiv): ZPRP/EHF

Det såg så bra ut efter den mästerliga urladdningen som gav Island semifinalvibbar. Kroatien tog ner succélandslaget på jorden och fick sista ordet, 23–22 i en tajt avslutning.

Island hade Viktor Gisli Hallgrimssons målvaktsspel med sig från storsegern senast. Försvarsfördelen höll kvar laget i ledning större delen av första halvlek, Kroatien vann doc en del dueller inne på linjen och Ivan Cupics straffar betalade sig till 12–10 på tavlan.

Andra halvlek bjöd på öppningar i båda riktningar. Kroatien sprakade plötsligt till och ryckte till 19–14. En stund senare prickade Island rätt fem gånger i rad och återtog kommandot med 22–21.

Till slut knöt det sig i anfallen, Island sjabblade under passivhot och Ivan Pesic räddade. Kroatien hade momentum in i slutminuten där Ante Gadza vräkte in sitt enda mål i matchen.

Förutom vinnarlagets glädje hade Danmark och Frankrike anledning att jubla över eftermiddagsresultatet.

Danmark klarar sig med vidare med en poäng till och kan slå in matchbollen för semifinal redan måndag kväll mot Montenegro.

Frankrikes läge blev också bättre. Det blåa landslaget är lika med Island på poäng, men ligger efter inbördes för närvarande. Däremot har Frankrike har två matcher på sig jämfört med Islands enda i slutspurten.

Island–Kroatien 22–23 (12–10)