Sveriges motståndare ska avgöras – vad vet vi?

Albin Lagergren och Rafael Capote i VM 2019. Foto: Ludvig Thunman, Bildbyrån

Sverige är klara för kvartsfinal i VM 2021 och ställs antingen mot Argentina, Kroatien eller Qatar. Men vad vet vi om motståndet? Och vilka blir det?

Det är inte ofta som vi får lov att utropa Argentina – Qatar till en högintressant match. För de riktiga handbollsnördarna är det såklart popcornskål framme ALLTID men nu kan nog Viaplay räkna med x antal extra streams.

För ikväll avgörs det, Sveriges motståndare i VM-kvarten. Blir det Argentina, Kroatien eller Qatar?

En sak ska vi ha med oss. Räkna aldrig, aldrig, aldrig bort Kroatien. De lyckas nästan alltid smuggla sig vidare i mästerskap på helt otroliga vis och vända fiaskon till hjältehistorier på en handledsvicknings sekund.

Nationens enda VM-guld hittills kom 2003 efter att de i gruppspelet torskat mot Argentina, ett kusligt likt scenario. Och i semifinalen mot Spanien låg de under med 9-14 i paus för att vinna efter förlängning.

Kroatien har också en större chans än man kanske tänker. För deras del behöver Qatar besegra Argentina och de själva måste slå Danmark. En utmaning men inte helt orimlig.

För det är ett pånyttfött Qatar där dyngskytten Rafael Capote gjort en ”Lagergren” och anslutit sent i turneringen. Han spelade senaste matchen mot Bahrain och dunkade in 9 mål. Lägg till en harominsk Saric i mål och en av VM:s bästa spelare i Frankis Marzo så har ni ett gäng som absolut kan slå Argentina.

Och då ”räcker” det för Kroatien att slå Danmark. Ett Danmark som dels redan är klara gruppsegrare och dels har en del problem med magsjuka i truppen. Allt borde tala för ett väldigt reservbetonat Danmark. Förvisso ett lag i fortsatt hög klass men om bara Kroatien kan komma upp i någon som helst nivå med sina spelare som Duvnjak, Karacic, Horvat, Cupic och Strlek samt målvaktsparet Sego/Pesic så är vinstchansen trots allt hög.

Så de som redan nu drömmer om en svensk kvartsfinal mot Argentina och en enkel resa till semifinal bör nog ytterligare ett par scenarios redo. Ju mer man tänker på det, desto mer lutar det kanske till och med åt ett revanschlystet och medaljhungrande Kroatien – och det är ingen enkel match.

Snabbkollen:

Argentina

Vi pratar ofta om att Sverige är ett lag som offrar sig för varandra och har hög moral. Argentina är nog dubbelt upp. Det är ett gäng som hängt ihop i många år nu där Gonzalo Carou debuterade i VM 2001. Bröderna Simonet bidrar stort både på och utanför banan och i mål är Leo Maciel i toppform – en stor förklaring till lagets framgång. En annan stor framgångsfaktor är såklart den skicklige coachen Manolo Cadenas.

Qatar

Skicklig coach besitter även Qatar. I form av en annan legendarisk spanjor: Valero Rivera. Ett utskällt landslag som blir mindre och mindre influerat av utländska importer. Men där stjärnorna ändå är Danijel Saric (ex-Serbien, ex-Bosnien), Rafael Capote (ex-Kuba), Frankis Marzo (ex-Kuba), Youssef Benali (ex-Tunisien) och Hassan Mabrouk (ex-Egypten).

Kroatien

EM-final för ett år sedan och stjärnorna har briljerat i Champions League de senaste åren där Duvnjak, Cupic och Karacic avgjort finaler i Final Four. Så förväntningarna var höga inför VM där många hade de som kandidat till medalj och vissa även till guld. Men det har gått trögt för Lino Cervars lagbygge vilket ledde till att professorn själv meddelade sitt avsked i livesänd TV efter förlusten mot Argentina.

Kvartsfinalerna just nu:

NärLagResultatTv/Stream
Ons 27/1, 17:30Danmark - Egypten39-38 (28-28, 16-13)HK Live
Ons 27/1, 20:30Sverige - Qatar35-23 (14-10)HK Live
Ons 27/1, 20:30Spanien - Norge31-26 (21-15)HK Live
Ons 27/1, 20:30Frankrike - Ungern35-32 (30-30, 12-14)HK Live