Sveriges läkare Daniel Jerrhag: ”Det har blivit en märklig rubriksättning”

Daniel Jerrhag. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

Albin Lagergren är utskriven ur den svenska truppen, men är kvar på plats i Göteborg – så fortsatt EM-spel är inte uteslutet. Spelaren vill fortfarande inte kommentera skadesituationen och Sveriges landslagsläkare Daniel Jerrhag tycker att mediakulturen runt skaderapportering har blivit skev.

Albin Lagergren har haft problem med en fotskada och fanns som bekant inte med i Sveriges match mot Slovenien. Högernian har nu skrivits ur den svenska truppen till matchen mot Polen och istället kommer IFK Skövdes högernia Jack Thurin in i laget.
Landslaget har via Lagergrens önskan valt att inte kommentera skadesituationen.

– Det är samma sak som gäller som igår, att Albin har bett oss att inte kommentera hans hälsa, säger landslagets läkare Daniel Jerrhag och fortsätter.

– Jag kan tycka att det har blivit en märklig rubriksättning där det verkar som att vi mörkar. Men det är inte det som det handlar om. Det handlar bara om att han har rätt att bestämma vad han vill dela med sig av om sitt hälsotillstånd.

På Sveriges pressträff under måndagen var det flera svenska medier som frågade om Lagergrens läge. Daniel Jerrhag menar att han tycker att det är befriande med att spelaren själv väljer att inte kommentera.

– Rent allmänt tycker jag att den här kulturen är fel, att spelarna ska dela med sig av allting. Det är något som jag har bidragit till med genom åren också. Så jag kan tycka att det är ganska befriande ändå att någon säger nej, säger han och fortsätter.

– Jag kan förstå att ni frågar med anledning av hur kulturen har varit under många år.  Samtidigt kan jag tycka att beskedet att han inte är tillgänglig borde ge andra infallsvinklar än varför han inte är tillgänglig.

Kan du svara på om EM är över för Albins del? Frågar TT

– Hade det varit uteslutet att han inte kunde spela mer så hade det inte funnits någon anledning till att han är kvar, så långt kan jag sträcka mig, säger Jerrhag.

Landslagsläkaren trycker dock på att spelare också är privatpersoner som har rätt till sin sekretess, liksom alla andra, när det gäller ens hälsotillstånd.

– Det är samma situation som gäller. Min relation till Albin att jag är hans läkare när han är här. För mig är det lika självklart som att jag inte berättar om mina patienter som jag träffar på mitt vanliga jobb, där jag har absolut sekretess.