Sverige växlade upp – Kap Verde chanslösa med gammaldags handboll

Edmilson Araujo, Max Darj och Albin Lagergren. Foto: Michael Erichsen, Bildbyrån

Om det var en trög start mot Brasilien fanns det idag en större dos attackvilja i djupet, tryck i kontringarna och bestämdhet hos Sverige.

Den gula grytan i Scandinavium kokade återigen och på ett sätt är det otroligt att man säljer ut en match mot Kap Verde. Förtroendekapitalet i Göteborg hos Svenska Handbollslandslaget AB måste vara maximalt.

Kap Verde är en ny bekantskap för de flesta men bjöd på en gammaldags handboll. Iallafall för de som läser teorier om att niometersskottet är på utdöende. Fria patronbälten på niometer hos Kap Verde som avlossade både med och utan understöd från mittsex.

Det håller såklart inte. Sverige styrde skyttet så att VM-comebackande Mikael Appelgren fick en behaglig resa och kunde parera relativt enkelt.

1-0 blev 2-0 blev 2-1 blev 3-1, 4-1, 5-1 och så timeout Kap Verde. Tåget hade gått. När Hampus Wanne tryckte dit 11-2 vände nyfikenhet av vad den här matchen skulle bjuda på till ömkan för den andrarankade afrikanska nationen.

11 750 åskådare fick ingen nerv men verkade inte särskilt bekymrade över det. Det dansades, det vågades, det hejades artiga ramsor och den fina sektionen med Kap Verdes fans mattades möjligen men hade nog trots allt en härlig upplevelse och kan vända hem stolta till Hisingen och var de nu håller hus.

Den andra halvleken är inte mycket att skriva hem om. Ena gången sprang spelarna åt ena håller och andra gången sprang de åt andra hållet. Sverige tappade skärpa och Kap Verde fick tillbaka lite energi.

Faktum är att de vann andra halvlek och det hoppas vi inte ska kosta för mycket i huvudrundan där målskillnad inte ofta, men ibland, spelar roll.

Slutresultat 34 – 27 och VM-resan fortsätter på måndag kväll mot gruppens jumbo: Uruguay.

Sverige – Kap Verde 34 – 27 (19-8)