Sverige vann genrepet mot Egypten – nästa stopp, EM

200107 Sveriges Jesper Nielsen, Andreas Nilsson, Max Darj och Kim Ekdahl Du Rietz jublar efter träningslandskampen i handboll mellan Sverige och Egypten den 7 januari 2020 i Alingsås. Foto: Jörgen Jarnberger / BILDBYRÅN / Cop 112

Sverige knöt ihop genrep-säcken mot Egypten och ökade på vinstmarginalen från uddamålet i första mötet till tremålsseger ikväll med 27-24 (11-8). Flera svar gavs, och något frågetecken.

Vad många väldigt bra spelare som finns i det svenska herrlandslaget i handboll. Det är tråkigt att nämna namn då vissa glöms bort, men vi kör ändå. Och vi börjar med Andreas Palicka.

Sveriges målvakt har vinnarskalle som en rysk armé och visade idag, igen, varför han tillhör världseliten. I första halvlek stod 33-åringen för över 50% räddningar och vevade upp den redan ganska uppvevade stämningen hos de 1915 personerna i Estrad, Alingsås.

Till sin hjälp hade Palicka ett hårt arbetande försvar, framförallt mittförsvar med Nielsen och Darj, som desarmerade Egyptens favoritvapen – skyttet.

Egypterna började annars starkt och tog ledningen med 3-1 innan svenskarna fick igång räddningarna, rörelse framåt, ofta organiserat av Jim Gottfridsson eller avslutat av Lukas Nilsson, och ett vasst kontringsspel. Sverige vann första halvlek med 11-8.

Men när vi ändå nämnt Darj, Max Darj. Mittsexan och försvarsgeneralen med ett förflutet i Alingsås stod för en fantastisk insats i Estrad ikväll. Under andra halvlek hann nummer 5 även göra 5 mål. Ska även nämnas att Andreas ”Stycket” Nilsson var urstark på linjen – båda inspelade av kreativa nior.

Sveriges ledning hölls i andra halvlek, även om det svenska försvaret släppte till betydligt fler lägen och mål i andra halvlek i och med många spelarbyten och det var lite synd om Tobias Thulin i kassen, men så är det i genrep ibland.

I den andra halvleken roterade Kristján Andrésson blandat annat in Pellas och Chrintz. Kanterna fick sina chanser och tog dem oftast. Det roterades inte lika mycket med spelsystemet, där Johanna Ahlm i Viasats studio gärna hade sett Sverige pröva lite 7 mot 6-spel, till exempel. Det är en av frågorna som kanske måste besvaras i EM.

En annan fråga är fortsatt högernio-positionen. Linus Arnesson visade prov på både snabbhet, självförtroende och ett hoppskott som om han hade Flubber under skorna. Men det var som Claes Hellgren sa i TV-båset i första halvlek, efter att Arnesson och Jeppsson missat det tredje bra högerläget.

– Tredje bra läget utsida två som hade blivit mål om man hade haft en vänsterhänt där.

Men summa summarum: två positiva insatser och två vinster från Sverige som har jobbat upp matchtempo mot en värdig motståndare. Och även om spelarbredden är lite smal på någon position så har blågult spetskvalitet så det räcker, förhoppningsvis ända till medalj – gärna den där gyllene jäkeln.

Matchprotokoll >>