Jildenbäck och Krusell gör dokumentär EM-podd

Foto: Svenska handbollsförbundet

Hampus Jildenbäck och David Krusell har skapat fyra minidokumentärer i samarbete med Svenska handbollsförbundet inför EM. De kvartslånga poddavsnitten berättar om vart och ett av det svenska herrlandslagets EM-guld.

Uppladdningen inför herrarnas EM 2020 börjar närma sig kokpunkt. Det senaste bidraget till att hetta upp stämningen kommer från poddande handbollsduon Hampus Jildenbäck och David Krusell, som sedan tidigare driver sportpodden Beyond Sport.

Hampus Jildenbäck känner säkert de flesta igen som en av Handbollsligans bästa spelare på sin högerkant/högernia, och numer är proffs på franska rivieran i Saint Raphael. David Krusell har också en gedigen handbollsbakgrund och har dessutom skrivit Handbollskanalens mest lästa krönika någonsin: ”Öppet brev till alla omklädningsrum ute i Sverige”.

Nu är duon aktuella med EM-podden där de avhandlar Sveriges fyra EM-guldlag från 1994 (Portugal), 1998 (Italien), 2000 (Kroatien) och det magiska 2002 (Sverige).

– Det är fyra avsnitt som kommer att vara ungefär 15 minuter långa, som minidokumentärer. Hisspitchen är att det är en blandning mellan ”P3 Musikdokumentär” och ”When We Were Kings” med Erik Niva och Håkan Andreasson, säger Hampus Jildenbäck på telefon från Frankrike.

När flera av Saint Raphaels spelare är iväg på EM-slutspel blir Jildenbäck kvar i Frankrike, där tiden kommer att upptas av träningar och träningsmatcher. Så 32-åringen har velat sysselsätta sig på något sätt – och då varför inte med mer handboll?

– Jag pluggade och jobbade samtidigt som handbollen innan jag kom hit, så jag är ingen person som bara vill sitta och kolla Netflix och pilla mig i naveln, säger han.

Så tillsammans med Svenska handbollsförbundet kom duon överens om att skapa EM-Podden med fyra avsnitt som släpps 7, 8, 9 och 10 januari, som uppbyggnad inför 2020:s mästerskap.

– Avsnitten är berättade i nutid och sen varvas de med gamla intervjuer från dels dokumentärer, sommarprat och inslag från de aktuella EM-turneringarna.

LÄNK TILL EM-PODDEN