Sverige utslaget – måltorka mot Norge

Kim Ekdahl Du Rietz. Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån.

Norge besegrade Sverige och blev sista lag att rycka under mattan för en blågul finalhelg i Stockholm. Landslaget hämtade sig förvisso från djupdykningen senast, men kunde aldrig rubba formlaget från grannlandet, 20–23 till slut.

Det ska vara svårt att slå ett topplag i huvudrundan, Sverige har gått segerlöst under 20 år av rivalkamper i mästerskap.

Jämfört med Portugalmatchen var försvarsjobbet ett tydligt fall framåt. Bristen på tydliga linjer framåt och nödvändig precision i 100-procentiga lägen följer dock med genom mästerskapet och hindrade Sverige från att skapa en riktig derbydrabbning med tajt målbild.

Norge öppnade vasst med skarpt förstatryck. När Sverige stoppade den ansatsen fungerade Sander Sagosens spanande öga utmärkt tills läget uppenbarade sig, ofta mellan tvåa och trea i försvarslinjen.

Sverige tappade till 2–5 innan skjutsen kom, med några lyckade kontringar. Andreas Palicka fick igång spelet mellan stolparna och närmade sig Torbjörn Bergerud i målvaktsmatchen fram till kvittteringen.

Framåt skapade hemmalaget generöst med kantlägen för Jerry Tollbring och Daniel Pettersson, mer snålt med tempoväxlingar och lyckade växlar överlag gav Norge några plusmål på nytt.

Nyckeln till att hänga på var framförallt ständig uppsikt bakåt och Palickas räddningar med mervärde. Norges 12–8 i paus var ändå ett tydligt vägskäl, kunde offensiven bli bättre i underläge eller hade motståndarna ett större ryck på gång?

Det blev mer av Sander Sagosen, när ingen klev ut på honom. Sverige blandade illavarslande slarv i skottögonblicken, framförallt från kantspelarna med linje-effekt på Andreas Nilssons första minuter i matchen.

Lucas Pellas tog Sverige tre mål ifrån på straff med knappt 20 minuter kvar. Lugispelaren var en plusvariant som byte, men fick svårt att närma sig när det hackade i skyttet på andra håll.

Sverige inledde spel sex mot fyra och sju minuter kvar med en Pellas-straff. Då räddade Bergerud och täppte ånyo till energiflödet.

Tiden rann iväg, Kim Ekdahl du Rietzs projektil höjde stämningen och stressade Norge så smått. När nästa svenska anfall slutade med dubbla räddningar var tricken slut i trollerilådan, Sverige fick nöja sig med att pressa favoriten på tre bollars avstånd.

Norge–Sverige 23–20 (12–8)

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here