Sverige tog tredje raka segern i EM-kvalet

Jonathan Carlsbogård. Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN

Sverige besegrade Montenegro med 27–24 efter åtta mål av comebackande Niclas Ekberg. Sverige har därmed ett kanonläge att nå EM. Nu väntar ett par dagars vila för de svenska spelarna innan OS-kvalet drar igång på fredag.

Sverige startade med följande spelare:

MV: Andreas Palicka
V6: Hampus Wanne
M6: Fredric Pettersson
H6: Niclas Ekberg
V9: Jonathan Carlsbogård
M9: Jim Gottfridsson

H9: Albin Lagergren

Det var väl knappast förvånande för någon, men Niclas Ekberg är riktigt bra. Högersexan gjorde sex mål på sex avslut i den första halvleken och visade direkt vilken tillgång han kommer att vara.

Annars då? Nja. Sverige inledde svajigt bakåt, eller rättare sagt inte tillräckligt aggressivt. Det innebar att Andreas Palicka ofta lämnades ensam med montenegrinska skyttar. När Sverige fick bättre ordning på sitt försvarsspel började Palicka att rädda och då kunde Sverige göra ett litet ryck.

Rytmen i spelet under första halvlek blev annars förstört av domarna som hittade utvisningar till höger och vänster. Zoran Roganovic har byggt upp ett starkt Montenegro som vägrar att ge upp. Ställningen i paus var 15–13 till Sverige.

I den andra halvleken gjorde Glenn Solberg en del byten, endast Jonathan Carlsbogård och Jim Gottfridsson var kvar från startuppställningen. Spelet var inte bländande i den andra halvleken heller och domarna fortsatte att dela ut massor av utvisningar, vilket påverkade matchens underhållningsvärde.

Sverige vann med 27–24 och har därmed vunnit tre av tre matcher så här långt under kvalet. EM-kvalet fortsätter i april, men innan dess är det alltså OS-kval, ett kval som inleds på fredag då Sverige möter Tyskland.