Sverige till semifinal efter bragdavslutning

Valter Chrintz jublar i sverige. Foto: Armin Rauthner / BILDBYRÅN.

Sverige var pressade att vinna mot Norge för att nå en EM-semifinal och precis som väntat blev det en fysisk kamp. I den första halvleken fick norrmännen ett litet försprång och Sverige fick jaga under hela matchen. Men i de sista sekunderna var Sverige sylvassa och lyckades vinna med 24–23 efter en makalös avslutning.

Det var en måste-match för båda lagen och det behövdes inte många minuter förrän det stod klart att det skulle bli en fysisk kamp. Oscar Bergendahl och Jonathan Carlsbogård var på tårna och Tobias Thulin gjorde några tidiga räddningar. Karl Wallinius fick förtroende efter åtta minuter och bytte i försvarsspelet med Jim Gottfridsson. Men framåt såg det nervöst och omständligt ut. Albin Lagergren missade tre raka öppna lägen och Jonathan Carlsbogård var tveksam i sina beslut. Det var en målsnål inledning och efter 18 minuter var ställningen 4–5.

Tiden stod stilla efter Bergendahls klapp mot Sander Sagosens adamsäpple – den senare föll dramatiskt bakåt – men domarna nöjde sig med två minuters utvisning efter en videogranskning. Max Darj fick åter träda in i handlingen och tog sina lägen, men Norge visade att de är ett lag med starkare skyttekraft och fick enklare mål genom Sagosen och Harald Reinkind. Norges målvakt Kristian Sæverås radade upp räddningar och fick bra hjälp av sina försvarare samtidigt som det fanns mer att önska av de svenska avsluten.

Gottfridsson eldade på sina medspelare under en timeout vid ställningen 8–12, med knappt fyra minuter kvar, men Norge kunde gå till pausvilan med en femmålsledning: 9–14.

Målvakternas halvlek

Peter Johannesson kom in mellan de svenska stolparna och räddade norrmännens första skott i den andra halvleken, men Torbjørn Bergerud gjorde det samma när han tog både en straff av Wanne och ett friläge av Gottfridsson i anfallen efter. Johannesson var dock inte färdig, utan tog en straff i anfallet efter det och fortsatte att störa de norska skyttarna.

Vid 11–15 brände Sverige tre raka straffar under ett anfall (Wanne två och Ekberg en) men Walter Chrintz kunde kontra in 12–15 kort därefter. Med ett numerärt överläge flippade Bergendahl in 14–16 och han tryckte in 15–17 i nästa anfall. Det svenska anfallsspelet såg bättre ut och Jonathan Carlsbogård ställde in siktet, men i försvaret var det fortsatt svårt att få tag på Harald Reinkind. Men de som höll kvar Sverige i matchen var främst Peter Johannesson, som tillsammans med sitt försvar fortsatte att bomma igen, och Jim Gottfridsson som gav precis allt.

Otroliga slutminuter

Med 13 minuter kvar var ställningen 17–18 och det såg ut att bli en rysare, men norrmännen skaffade sig ett litet försprång under de följande minuterna och Sverige fick fortsätta med att jaga. Straffspöket Bergerud kunde inte hindra Chrintz från sju meter och med fyra minuter kvar var Sverige i ett tvåmålsunderläge. Efter Johannessons parader och ett par snabba anfall var Sverige plötsligt i kapp. Gottfridsson hittade Wanne som gjorde 23–23 och Bergendahl brottade till sig bollen i det följande norska anfallet. Med 45 sekunder kvar och med svensk boll tog Sverige en timeout. Bergendahl dök och tacklades i anfallet efter och Sverige fick en ny straff med 15 sekunder kvar.

Valter Chrintz var iskall i det avgörande läget. 24–23 och med elva sekunder kvar satsade Norge allt men missade och Sverige är i semifinal! Valter Chrintz – vilken otrolig spelare! Han anslöt till truppen för bara en vecka sedan och nu går han in och blir matchhjälte!

Det här var något för historieböckerna:

SVERIGE–NORGE 24–23 (9–14)
Sverige: Valter Chrintz 6, Jim Gottfridsson 4, Hampus Wanne 3, Oscar Bergendahl 3, Max Darj 2, Jonathan Carlsbogård 2, Lukas Sandell 2, Albin Lagergren 2. 
Norge: Harald Reinkind 6, Sander Sagosen 4, Christian O’Sullivan 4, Magnus Gullerud 3, Sebastian Barthold 2, Thomas Solstad, Kristian Sæverås, Sander Øverjordet, Erik Thorsteinsen Toft.

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av EHF EURO (@ehfeuro)