Sverige missade lägen och vinstchansen

Vincent Gerard. Missade svenska lägen. Missade lägen, missade lägen. Det är anledningen till att Frankrike vinner med uppseendeväckande 23-17.

Tio franska räddningar på matchens 12 första minuter. Ett svenskt mål. Ändå låg Sverige bara under med 2-4. Vincent Gerard i Frankrikes mål stod för en av de grövsta målvaktsperioder undertecknad har sett. För det var inga Kalle Anka-räddningar.

Svenskarna skapade sig riktigt bra lägen. Men de många räddningarna skakade om Sverige som började tveka. De gula tappade bort bollar och hade ingen kontring den första kvarten. Bakåt såg det bättre ut.

Frankrike bleknade mot det gula försvaret och lyckades inte få igång någonting framåt, förutom att hitta linjeinspel till Sorhaindo. Fransmännens kapten gjorde fyra av lagets fem första mål. Les Bleau tog snart även det första försök till ryck med 7-3. Då kom Sveriges första kontring, en långpass på Tollbring till 4-7.

Trots det lysande franska målvaktsspelet lyckades inte Frankrike hänga av svenskarna. Sverige visade att de är svårbesegrade och vår egna keeper, Mikael Appelgren, gjorde även han viktiga räddningar. 36 % totalt på svensken i första halvlek. Räddningarna ledde till svenska kontringar och man var bara ett mål ifrån världsmästarna i 26:e minuten, 8-9.

Frankrike satte dock halvlekens sista mål till 10-8. Men Sverige gjorde sig en stor tjänst att inte ligga under med större siffror trots alla missade lägen. För lägen fanns som sagt. Vincent Gerard gick in med smått ögongnuggande 65 % räddningar i halvtid.

Andra halvleks första 10 minuter fortsätter i samma klang. Lagen byter mål. Målvakterna byter räddningar. Då kommer en bra svensk period. Sverige kvitterar till 12-12, första gången sedan startsignalen. Det håller inte.

Frankrike drar ifrån igen. 16-14 till de blå efter 20 minuter. Sverige missar så så många lägen att ta över matchen. Det vill sig inte alls i avsluten. Frankrike drar istället från ytterligare, 19-14.

Därifrån defilerar Les Bleu till slutsignalen. Slutsiffrorna skrivs till 23-17. Matchens lirare, Vincent Gerard med 53 % räddningar.

Sverige faller på eget grepp. Sällan kan ett svenskt lag ha gjort 17 mål i ett EM. Världsmästarna gör långt ifrån en stormatch, mycket tack vare Sveriges spel. Men surt sa räven om alla missade lägen. Man kan inte bränna så mycket och vinna mot Frankrike. Eller något lag längre i turneringen.

Fransmännen kopplar därmed ett järngrepp om gruppen. Sverige får istället ta nya tag mot Vitryssland på måndag. För det är långt ifrån kört.