Sverige föll i EM-finalen – Spanien försvarade hem titeln

Raul Entrerrios, Spanien. Foto: Fredrik Varfjell, Bildbyrån

Bragdäventyret slutade med böjda huvuden. Efter en lysande svensk första halvlek ändrade Spanien om försvarstaktiken. Det blev dolken i bröstet för svenskarna som förlorade EM-finalen med 29-23 (12-14).

ANNONS

Det är en första halvlek som växlar i tempo. Det är Sverige som har kontroll över växelspaken. Appelgren får inte tag i bollarna till en början men när han väl får det – då blir det åka av. Sverige räddar, kontrar, räddar, kontrar under en period i första som leder till det första rycket, 9-6.

Bakåt agerar Sverige utefter Andréssons spelbok. Vikten av att inte låta Aguinagalde styra linjen syns. Spanien tillåts bara två straffar och en två minuters utvisning i första. Julen Aguinagalde på linjen är helt instängslad mellan ett gult staket. Hans dito på andra sidan, EM:s bästa linje – Jesper Nielsen – däremot. Svensken sätter 3 av 4 i första innan han får vila.

Sverige växlar ner på tempot efter ett tag in i halvleken. Ledningen är blågul och det är lika bra att stressa upp spanjorerna genom att varva ner. Det kryllar av bra svenska prestationer på planen. Gottfridsson styr spelet, trots Spaniens tätmarkering, Arnesson rockar studsmatta under skorna och Zacke spränger igenom det röda försvaret. Ekberg och Wanne är även stekheta i läget.

Sverige leder EM-finalen i halvtid med 14-12. Och ska man sammanfatta första halvlek i procent kan vi säga: Aguinagalde är nollprocentig. Vår målvakt är femtioprocentig. Våra kanter är hundraprocentiga.

Andra halvlek. Spanien sätter in extremoffensivt 5-1-försvar på Sveriges niometersspelare. Det funkar effektivt och spanjorerna kvitterar efter två minuter. Då slänger Andrésson in time out-kortet. Det hjälper inte.

Spanien gör sju mål de första 13 minuterna. Sverige gör ett mål. Sterbik har kommit in i spanska kassen. Sterbik stänger ner butiken och hela kedjan. Framåt för spanjorerna står kanterna för de flesta målen, framspelade av de vise männen Entrerrios och Sarmientos.

Sverige lyckas inte lösa problemet i som spanjorerna lagt fram i försvaret. Man har heller inte gjort ett enda kontringsmål efter 20 minuter. Spanien däremot lyckas med det mesta, trots att Appelgren spelar bra i målet. Det blir ett jätteryck av spanjorna till 25-17 med tio minuter kvar.

Det blir för övermäktigt. Spanien monterar ner Sverige taktiskt. En imponerande upphämtning och uppvisning i försvarshandboll. Slutresultatet blir 29-23 till Spanien. Grattis säger vi till de rutinerade rävarna i rött.

För Sverige får man ta med sig första halvlek och som förbundskapten Andrésson uttryckt det – ovärderliga erfarenhetspoäng. Vi ska även komma ihåg att ett ungt svenskt landslag som varit nederlagstippat i majoriteten av matchen flyger hem till Arlanda med silvermedaljer runt halsarna.

Från oss alla: Tack för äventyret!

ANNONS
Annonslänk: Se alla matcher från Handbollsligan och utvalda matcher från SHE med C More Mycket Sport.
ANNONS

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here