Sverige är klart för EM-final efter ännu en bragd

Sverige firar. Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

Gulddrömmarna lever för det svenska landslaget efter en intensiv semifinal. Det var en match som började lite trevande för svensk del men som växte fram till något ofattbart. En oväntat målrik thriller som slutade med svensk vinst och EM-final. 

Sverige hade en märklig uppladdning inför semifinalen, med besked om att flera av nyckelspelarna lämnat positiva covidtest under det senaste dygnet. Med spelare som kastades in i matchtruppen direkt efter att ha ankommit Budapest, var det ett landslag som på sina håll och framförallt kanter var ganska sargade.

Men en som var tillbaka var Andreas Palicka, kapten och med från start. Han kunde dock inte hindra fransmännen att skaffa sig ett försprång i matchöppningen. Jim Gottfridsson inledde det svenska målskyttet men Sverige låg under med 1–5 efter dryga fem minuter. Då var Glenn Solberg snabb på timeout-knappen. Jonathan Carlsbogård fick förtroendet i nästa anfall, lyfte från marken och drog omedelbart dit en reducering.

Gottfridsson hittade en aveny rakt genom det franska försvaret men blev dragen i skottögonblicket och Lucas Pellas, senast in i den svenska truppen, blev inbytt som straffskytt. Han var stensäker från sju meter.

Albin Lagergren såg omtumlad ut efter omild behandling från Hugo Descat, som visades ut. I det följande anfallet gjorde Gottfridsson 5–7 och svenskarna hade kontakt. Sekunder senare stod Palicka för en lysande räddning och blev dessutom målskytt när han prickade en tom kasse.

Sverige gick förbi

En kvart in i matchen tog sig Linus Persson in i målprotokollet – precis som Pellas helt ny i truppen inför den här matchen. Men fransmännen ångade på, med ett stundtals brutalt försvarsspel och ett kraftfullt anfallsspel med bra spridning på målproduktionen.

Sedan var det det där med Andreas Palicka och det tomma målet. Efter tjugo minuter hade han gjort tre mål och var därmed matchens bästa målskytt så långt. Med det tredje kvitterade han till 10–10 och strax därpå kunde en våldsamt tacklad Carlsbogård lirka in ett svenskt ledningsmål och för första gången i matchen satt Sverige i förarsätet. Avslutningen var kamp, explosivitet och en Jim Gottfridsson som visade att han är en av världens absolut bästa handbollsspelare (fem mål i första). Svensk ledning med 17–14 i halvtid.

Andreas Palicka började den andra halvleken lika bra som han avslutade den första och med sitt kroppsspråk lyfte han både sina medspelare och den svenska klacken. Bakåt var Oscar Bergendahl precis så rörlig och bufflig som han visat i de tidigare matcherna och när inspelen hittade till honom visade han att han också är en begåvad avslutare.

Nerviga slutsekunder

Med tjugo minuter kvar var Sveriges ledning fortfarande intakt (22–19), men Frankrike – med Descat och Aymeric Minne i spetsen – hängde i. Karl Wallinius (som drog på sig två utvisningar redan i första) växte fram till ett rejält anfallshot i den andra halvleken och Jim Gottfridssons avstämda skott är snabbare än sin skugga. Målmedvetenheten och viljan i det svenska laget var på en ny nivå. Med nio minuter kvar var ledningen uppe i 30–26 och Sverige var på väg mot en EM-final mot Spanien.

Men Frankrike är Frankrike och Sverige var pressade att leverera i varenda anfall för att inte släppa in dem och i matchens avgörande skede hittade fransmännen nya krafter – som så många gånger förr. Valentin Porte fick rött med tre minuter kvar och Lucas Pellas kunde göra 33–31 i det följande anfallet. Fransmännen reducerade och Lagergren blev utvisad. Men Gottfridsson gjorde sitt nionde mål och Andreas Palicka räddade nästa läge och Sverige fick chansen att avgöra med en minut kvar och tvåmålsledning. Frankrike fick dock ett sista läge, men Palicka stod för en helt avgörande räddning i slutsekunderna och Sverige är klart för EM-final.

Sverige – Frankrike 34–33 (17–14)

Sverige: Jim Gottfridsson 9, Lucas Pellas 7, Jonathan Carlsbogård 5, Karl Wallinius 4, Albin Lagergren 3, Andreas Palicka 3, Linus Persson, Max Darj, Oscar Bergendahl.
Frankrike: Aymeric Minne 8, Hugo Descat 8, Ludovic Fabregas 5, Dylan Nahi 3, Dika Mem 2, Melvyn Richardson 2, Yanis Lenne, Nikola Karabatic, Valentin Porte, Banoit Konkoud, Nicolas Tournat.