Spanien till final efter Perez de Vargas storspel

Gonzalo Perez de Vargas. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN.

Det var två favorittippade lag som möttes i den första semifinalen och det märktes på spelet. Det var en fysisk och målsnål första halvlek, men matchen öppnade sig mot slutet och det var Gonzalo Perez de Vargas målvaktsspel som tog Spanien till finalen.

Den väldiga arenan, MVM Dome var inte riktigt fullsatt när semifinalspelet inleddes, men de som var där fyllde ljudrummet så gott de kunde. De danska fansen var flest och hördes mest, men matchinledningen var trevande med ett par tekniska misstag. Mathias Gidsel ordnade fram en straff efter att ha blivit bryskt behandlad, men misstagen fortsatte och de två stornationerna inom handboll såg ut att ha mycket respekt för varandra, vilket visade sig på resultattavlan: 2–1 till Danmark efter nio minuter.

Mathias Gidsel försökte ständigt med att stega sig igenom den spanska muren och tog smäll efter smäll, men när Spanien tog sina lägen var det i regel från dåliga positioner och Niklas Landin visade att det skulle behövas mer än så för att överlista honom. Med knappt tio minuter kvar var Danmark fortfarande i ledning, 9–6. Sedan var det dags för Joan Canellas (som gjorde 7 mål mot Sverige) att dra iväg några tunga skott utifrån och när Aleix Gomez satte bollen i öppet mål i slutsekunderna av den första halvleken var den danska ledningen nere till 14–13.

Perez de Vargas bommade igen

I den andra halvleken höjdes tempot något och Spanien tog ledningen för första gången i matchen. Den spanska målvakten Gonzalo Perez de Vargas var skrämmande rapp i rörelserna och parerade flera öppna lägen, samtidigt som Aleix Gomez var farlig precis hela tiden på sin kant. Med en kvart kvar att spela var spanjorerna närmast finalen och ledde med två mål (19–21).

Om den första halvleken tillhörde Landin så såg den andra ut att bli Perez de Vargas. Under en period i mitten av halvleken spikade han nästan igen helt. Med tio minuter kvar gav Aleix Gomez Spanien en tremålsledning efter en straff (20–23) och den danska uppförsbacken såg jobbig ut. Med tre minuter kvar gjorde Magnus Landin 24–27 men danskarna lyckades inte ta in det spanska övertaget. Spanien vann och får spela EM-final på söndag.

Danmark–Spanien 25–29 (14–13)