Staffan Olsson på hemmaplan igen efter USA-äventyret

Staffan Olsson reagerar, i en match från OS 2016. Foto: Petter Arvidson, Bildbyrån.

Fyra månader. Det var vad det hann bli i hans roll som sportchef på det amerikanska handbollsförbundet. Nu berättar legendaren om sina upplevelser i staterna för Expressen.

Staffan Olsson berättar för tidningen att han hade ett kortare kontrakt, och att tanken med det var att han själv och förbundet skulle få klämma och känna på varandra och sedan utvärdera arbetet tillsammans. Ett land som verkligen är i lindan med sin handboll.

Staffan Olsson berättar att han på förhand hade sina bilder om vad han skulle komma till, men han blev ändå förvånad över vad han möttes av.

– USA är ett speciellt land när det kommer till idrott. Skolidrotten är extremt viktig och sedan kommer man verkligen ingenstans om man inte har pengar. Det är verkligen ”money talks”… Jag trodde inte att det skulle vara fullt så brutalt som det visade sig, säger han i Expressen.

Och att ta sig in som ny sport på marknaden i USA, är inte alltid det lättaste.

– Jag är övertygad om att USA skulle älska handbollen om de bara fick upp ögonen för sporten. Men att bara ta en liten andel av de traditionella sporterna är oerhört svårt, berättar han i tidningen.

Landet spelar också en roll när han berättar för tidningen om sitt tyngsta minne i handbollssammanhang, OS-finalen 1996 i den amerikanska staden Atlanta.

– Vi hade varit så fantastiskt bra hela vägen fram till finalen och förutom 20 minuter i den matchen så var vi bäst i världen. Det kändes snöpligt att inte knipa guldet, inte minst eftersom vi hade varit i final 1992 också, säger han i Expressen.