Spanska tränardominansen komplett igen – mästare (nästan) överallt

Jordi Ribera. Foto: Johanna Lundberg, Bildbyrån

Det spanska tränarundret fortsätter att leverera. När vi nu summerar kontinentalmästerskapen i Europa, Asien, Afrika samt Syd- och Centralamerika kan vi konstatera att alla mästarlagen coachats av en spanjor.

Redan för två år sedan uppmärksammade Handbollskanalen hur Spanien dominerar med den populära artikeln Y Viva España – 19 coacher som styr handbollsvärlden. Den är fortsatt lika aktuell efter ett intensivt januari som gav ännu en premio mayor.

För samtidigt som Jordi Ribera coachade Spanien till guld i Europa gjorde Robert Garcia Parrondo motsvarande för Egypten i Afrika. Och Manolo Cadenas med Argentina i Syd- och Centralamerika. Och Valero Rivera med Qatar i Asien. I vissa fall var även silverlagen coachade av spanjorer. Otroligt!

Vi ska heller inte tappa bort hur Chema Rodriguez hyllades för sina insatser hos uppstickaren Ungern och det arbete som Mateo Garralda gjort med Chile de senaste åren. Något som också är slående är att tränare som Raul Gonzalez, David Davis och Xavi Sabate inte ens har några förbundskaptensuppdrag för tillfället. Vi kan också addera en medalj på damsidan då Ryssland tog VM-brons under Ambros Martin.

Så vem ska nu kunna bryta den globala dominansen? Jo en svensk i form av Robert Hedin. Som förbundskapten för USA siktar de högt i mästerskapen för Nordamerika och Karibien som spelas i april. Exakt vilka konkurrenter de får är inte annonserat men länder som Kuba, Grönland, Kanada, Mexiko, Dominikanska Republiken och Puerto Rico är säkert med.

Buen trabajo España!

2020 – mästerskap

Europa
Spanien mästare – Jordi Ribera

Afrika
Egypten mästare – Robert Garcia Parrondo
Tunsien tog silver – Toni Gerona

Asien
Qatar mästare – Valero Rivera

Syd- och Centralamerika
Argentina mästare – Manolo Cadenas
Brasilien tog silver – Daniel Gordo
Chile fyra – Mateo Garralda

2019 – Champions League Final4
Vardar – Robert Garcia Parrondo
Veszprém – David Davis
Barcelona – Xavi Pascual
Kielce – Talant Dujshebaev

2018 – mästerskap

Europa
Spanien mästare – Jordi Ribera

Afrika
Tunsien mästare – Toni Gerona

Asien
Qatar mästare – Valero Rivera

Panamerikanska mästerskapen
Argentina mästare – Manolo Cadenas
Chile brons – Mateo Garralda