Spanien sågas av många – uppskattas av Apelgren: ”Ett fan av spansk handboll”

Michael Apelgren. Photo: Jesper Zerman / BILDBYRÅN

Spanien är framme i VM:s bronsmatch och det till mångas förtret. Det spanska sättet att spela handboll på är inte alltid uppskattat utanför landets gränser, men en som gillar spanjorernas sätt att spela är Sveriges assisterande förbundskapten Michael Apelgren.
– Jag gillar ju deras spel och är väldigt inspirerad av det i min egen coachning, säger han till Handbollskanalen.

Spanien spelar tråkig handboll, de är inte roliga att titta på, kan de inte bara åka ut ur mästerskapet. Så låter det ofta, både i media och bland supportrar. Men i vanlig ordning har Spanien tagit sig till en medaljmatch på mästerskap och är nu bara en fin prestation mot Sverige ifrån ett VM-brons.

En som går emot strömmen hemma i Sverige gällande spansk handboll är Michael Apelgren. Den assisterande förbundskaptenen, som tillbringade några säsonger i spansk handboll som spelare, uppskattar verkligen spansk handboll.

– Spanien är väldigt skickligt taktiskt. Jag gillar ju deras spel och är väldigt inspirerad av det i min egen coachning. Jag tycker att deras handboll är väldigt begåvad, det finns så mycket idéer och taktiska grejer som är smarta. Man gör saker med vilje. Jag har sagt det förr, men jag är ett fan av spansk handboll och använder den typen av spel mycket själv efter min tid i Spanien som spelare, säger Apelgren till Handbollskanalen.

Sverige har två spelare i truppen som till vardags spelar i den spanska ligan: Hampus Wanne och Jonathan Carlsbogård i FC Barcelona. Den senare är inne på ungefär samma spår som Apelgren.

– Jag tycker att de spelar smart handboll, de ligger och smugglar som många säger. De kan skjuta utifrån med hoppskott eller avstämda skott och sen är de jäkligt skickliga på att hitta in till linjen. De ligger mycket och fejkpassar högt och fejkpasar lågt. Till slut blir man trött och sänker armarna – vips kommer det ett skott eller ett inspel över ens huvud. När vi mötte dem på OS hade de så mycket inspel att det var löjligt. Så vi måste få bort deras linjespel. Och man säger väl alltid det, men att hålla fokus blir ännu viktigare mot Spanien, säger Carlsbogård till Handbollskanalen.

I bronsmatcher handlar försnacket ofta om att det lag som har kunnat vända besvikelsen från uttåg i semifinal till motivation att ta en medalj är det lag som brukar vinna.

– Det vore bra om det är så, för jag tror att vi vill mest. Vi är extremt motiverade och vi vill ge tillbaka till de svenska fansen. Det känner spelarna väldigt starkt, säger Apelgren.

– Jag tror att det ligger väldigt mycket i det. Det är klart att både vi och Spanien är väldigt bittra efter semifinalerna, så det lag som kan mobilisera om på bästa sätt kommer att ta bronset. Vi ska komma upp i 100 procent åtminstone, så får vi se om det räcker, fyller Carlsbogård i.

Det råder inga tvivel om att Sverige verkligen vill ha det där VM-bronset.

– Det skulle betyda extremt mycket, framförallt med tanke på den stora besvikelsen mot Frankrike. Vi siktade så klart väldigt högt, likt alla andra, och då är det tungt att förlora en semifinal. Men det visar också hur tajt det är i världshandbollen och därför vore det extremt häftigt om vi kunde ta brons, säger Michael Apelgren.