Spanien klara för semifinal – överlägsna i andra halvlek

Spaniens Ferran Sole Sala. Arkivbild. Foto: Fredrik Varfjell, Bildbyrån.

Spanien bjöd inte på någon toppmatch när de ställdes mot Vitryssland under måndagskvällen – men det blev en vinst tillslut och spanjorerna är därmed, tillsammans med Kroatien, klara för semifinalspel i Stockholm. Vem som tar hem förstaplatsen i gruppen avgörs dock först på onsdag då de två obesegrade lagen ställs mot varandra. 

Det var en något segstartat Spanien som äntrade planen i Wien under måndagskvällen. Ett par minuter in i den första halvleken var de dock med i matchen igen, och Vitryssland fick kämpa för att hålla sig kvar i samma måltempo som det spanjorerna bjöd på.

Det lyckades dock vitryssarna bra med, och Spanien lyckades inte skapa sig mer än en knappt övertag med en boll någon gång under den första halvleken. Vitryssland kvitterade till 16-16 med dryga minuten kvar, men tack vare en straff i slutsekunderna lyckades Spanien trots det gå in i halvtidsvilan i ledning. Matchens gigant i målprotokollet under den första halvleken var Spaniens Ferran Solé Sala med sina sju fullträffar.

Halvtidsresultat: 16-17

Den andra halvleken visade mer på det Spanien vi är vana vid att se. Den knappa ledningen drog iväg till en sexmålsledning (21-27) under de första femton minuterna – och därefter fortsatte ledningen successivt att öka genom hela halvleken.

Med fem minuter kvar var Spanien uppe i en tiomålsledningen och hade redan långt innan dess full kontroll på matchen – och semifinalplatsen. Slutresultatet fastställdes slutligen till 28-37 och de spanska fansen på plats jublade i takt till spelet under matchens sista sekunder.

På onsdag väntar en gruppfinal mellan Spanien och Kroatien – där båda lagen hittills har tagit sig igenom mästerskapet obesegrade.

Vitryssland–Spanien 28-37 (16-17)