Snabbt och fysiskt Portugal hotar Sverige

Alfredo Quintana mötte svensk media. Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån.

Portugal är på stark frammarsch. Både i handbollsvärlden i stort och i pågående EM. Laget har landat som en pigg uppstickare i Malmö och tar sig an Sverige fredag kväll.

– Andra kanske ser oss som en överraskning men vi har trott på det hela tiden, säger Belone Moreira.

Niometersspelaren snackar upp den första matchen i huvudrundan, i Portugals första mästerskap på 14 år.

Via den tongivande triumfen mot Frankrike och ytterligare en seger över Bosnien säkrade laget avancemang tidigt.

– Vi kom bra förberedda från en turnering i Spanien. Laget har gått runt på många spelare och vi har spelat snabb handboll hela tiden, säger Moreira.

Portugal har dessutom agerat med ett intensivt försvarsspel som gick åt Norge i den sista gruppmatchen. Då tog dock segerraden slut och succélaget fick släppa in 34 bollar.

– Det var aggressivt försvar, men också många misstag, säger Moreira.

– Då lärde vi oss en del, vi har många möjligheter att anpassa oss i försvaret, fortsätter han.

Moreira ansluter till landslaget från Benfica, många andra har Magnus Anderssons Porto som klubbhem. U-landslagen firar framgångar, oavsett var man befinner sig pekar det uppåt för portugisisk handboll.

– Allt utvecklas snabbt och det görs stora investeringar i klubbarna. Det gynnar landslaget som syns mer.

Det finns även nya inslag på resan. Truppen som tagit sig till Malmö innehåller tre spelare med kubansk bakgrund i framträdande roller.

Försvarskuggen Daymaro Salina, svårfångade linjespelaren Alexis Borges och målvakten Alfredo Quintana med spektakulära räddningar har flera år med Portugal inför återkomsten till EM.

Och keepern hyllar sin svenske tränare i vardagen.

– Magnus (Andersson) tog ett nytt grepp när han kom till oss och införde en del vi inte haft förut. Han har betytt mycket för vår framgång, andra klubbar försöker kopiera det vi gör nu, säger Quintana.

Allt i allt kommer Portugal från en pigg öppning på EM. Får man samma skjuts i huvudrundan är det fara för Sverige fredag kväll.

– Vi har massor med positiv energi, vill verkligen spela de här matcherna. Och vi är nöjda över att få möta ett värdland till, säger Moreira inför duellen i Malmö Arena.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here